aA
Rusijos viešosios nuomonės centro duomenimis, 71 proc. šalies piliečių mano, kad grėsmę taikai ir saugumui kelia Jungtinės Valstijos, ir tik 10 proc. kaltininku laiko Iraką. Vašingtonas ir jo artimiausios sąjungininkės reikalauja priimti naują Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuri suteiktų įgaliojimus panaudoti karinę jėgą prieš Bagdadą.
Maskva
Maskva
Tuo tarpu Rusija, Prancūzija, Vokietija tvirtina, jog būtina tęsti JT ginkluotės inspekcijas Irake ir Bagdado režimui taikyti tik politinio spaudimo priemones.

Kritiškas JAV pozicijos vertinimas tarp rusų persveria neigiamą požiūrį į Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) politiką.

62 proc. Rusijos gyventojų mano, kad Irakas savo arsenale neturi turėti masinio naikinimo ginklų, 45 proc. sako, kad nepaisant Bagdado patikinimų, jis jų vis dėlto turi. Tačiau ketvirtadalis šalies piliečių teigiamai vertina S.Husseino režimą, o trečdalis negali tiksliai suformuluoti savo nuomonės.

Didžioji dauguma apklaustųjų - 75 proc. - Ameriką pavadino "agresore, siekiančia kontroliuoti visas pasaulio šalis, ir tik 9 proc. - "taikos, demokratijos ir tvarkos gynėja".

Žmonių, neigiamai vertinančių JAV, dabar yra tiek pat, kiek buvo Amerikos kariškiams pasirodžius Gruzijoje - 40 proc., rodo apklausa.

Sociologų nuomone, prasidėjus karui prieš Iraką neigiamas Rusijos piliečių požiūris į JAV gali dar labiau sustiprėti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.