aA
Turkijos premjeras Abdullah Gulas (Abdula Giulas) antradienį pareiškė, kad Ankara JAV prašymą leisti šalyje dislokuoti savo pajėgas svarstys tik ministro pirmininko postą užėmus valdančiosios partijos lyderiui Recepui Tayyipui Erdoganui (Redžepui Tajipui Erdohanui).
Ankarai liko nebedaug laiko norint gauti milijardinę JAV paramą, kuri šaliai būtų skirta, jei parlamentas pritartų karui su Iraku besirengiančių 62 tūkst. JAV kariu atvykimui.

Vašingtonas nurodė, kad netrukus gali atšaukti skubų prašymą per artimą NATO partnerę leisti atidaryti "šiaurinį frontą" veržiantis į Bagdadą. Šalies rinkos nervingai laukia parlamento svarstymo šiuo klausimu, kuris kovo 1 dieną vykusio pirmojo balsavimo metu buvo atmestas.

"Naujoji" vyriausybė galvos apie tokį žingsnį. Derybos su JAV tęsiasi", - A.Gulas teigė spaudos konferencijos metu.

R.T.Erdoganas, kuriam kelias į premjero postą kurį laiką buvo užkirstas dėl teistumo "už religinės neapykantos kurstymą", sekmadienį papildomuose rinkimuose buvo išrinktas į parlamentą ir būdamas valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos vadovu dabar gali tapti premjeru.

Draudimo tapti parlamentaru metu palankiai apie R.T.Erdoganą pasisakęs A.Gulas turėtų užimti kitą aukštą postą vyriausybėje - ekonomikos arba užsienio reikalų ministerijose.

Tikimasi, kad šalies prezidentas Ahmetas Necdetas Sezeras (Achmetas Nedždetas Sezeras) R.T.Erdoganą premjeru patvirtins šios savaitės pabaigoje, nors procesas gali užsitęsti ir iki kitos savaitės.

A.Gulas teigė atsistatydinsiąs antradienį, kai tik R.T.Erdoganas duos parlamentaro priesaiką. "Mūsų partijos lyderis greičiausiai bus prisaikdintas šiandien... ar ryt ryte, jei atsirastų kokių kliūčių", - teigė A.Gulas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.