aA
Gruzijos parlamentas, kuriame dominuoja opozicijos deputatai, ketina blokuoti prezidentų Eduardo Ševardnadzės ir Vladimiro Putino susitarimus dėl Abchazijos.
Antradienį parlamento plenariniame posėdyje daugelis deputatų pareikalavo surengti susitikimą su E.Ševardnadze, kad šis paaiškintų konkrečius klausimus, susijusius su traukinių eismo per Abchaziją atnaujinimu.

Kaip sakė deputatė Pikrija Čichradzė, "geležinkelio atidarymas atitinka Rusijos, bet jokiu būdu ne Gruzijos interesus".

Pasak deputato Elizbaro Džavelidzės, "susitarimas atidaryti geležinkelį faktiškai reiškia Abchazijos separatistinio režimo pripažinimą ir jo politinio statuso stiprinimą".

Tuo tarpu pasak vicepirmininko Vachtango Rčeulišvilio, "dešimt metų trunkanti konfrontacija su Abchazija nedavė jokių rezultatų". Pasak jo, Rusijos prezidentas V.Putinas pirmą kartą aktyviai įsijungė į Abchazijos konflikto sureguliavimo procesą ir "kategoriškas jo plano atmetimas reikštų nenorą išbristi iš aklavietės ir tik pratęstų konfrontaciją".

Po ilgų debatų parlamentas nusprendė trečiadienį surengti frakcijų pirmininkų susitikimą su prezidentu E.Ševardnadze bei išklausyti jo išsamią informaciją apie su V.Putinu pasiektus susitarimus dėl Abchazijos.

Po praėjusį savaitgalį Sočyje vykusio susitikimo su Rusijos lyderiu Gruzijos prezidentas tikisi, kad pagerėjus santykiams su Maskva dalis pabėgėlių gruzinų galės kuo greičiau sugrįžti į Abchaziją.

Svarbiausia abiejų šalių vadovų derybų Sočyje tema buvo galimybės sureguliuoti Abchazijos konfliktą, įgyvendinti šiame regione abipusiškai naudingus ekonominius projektus ir sukurti sąlygas pabėgėliams gruzinams grįžti į savo namus.

E.Ševardnadzė pirmadienį savo tradiciniame interviu per radiją sakė, jog Gruzija pasiryžusi sutikti su susisiekimo geležinkeliu iš Sočio per Abchaziją į Tbilisį atnaujinimu, jeigu į Abchazijos Galio rajoną, kuris ribojasi su Gruzija, galėtų sugrįžti pabėgėliai.

Anksčiau Gruzija reikalavo, kad Maskva nutrauktų susisiekimą geležinkeliu į Abchazijos sostinę Suchumį, kuris buvo atnaujintas nepranešus Gruzijai 2002 metų pabaigoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.