aA
Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovas Mohamedas ElBaradei (Mohamedas Elbaradėjus) paragino Iraką aktyviau bendradarbiauti su šalyje dirbančiais ginkluotės inspektoriais, nes laiko karui išvengti lieka vis mažiau.
Mohammed el Baradei
Mohammed el Baradei
© EPA-ELTA
Agentūros vadovas su tokiu raginimu kreipėsi į Irako vadovybę interviu, išspausdintame arabų laikraštyje "al-Hayat" pirmadienį.

Tarptautiniai inspektoriai nuo praėjusių metų pabaigos tikrina karinius objektus Irake, aiškindamiesi, ar iš tikrųjų ten yra uždraustų ginklų, kaip teigia Jungtinės Valstijos. Jei šių kaltinimų pagrįstumas bus įrodytas, Bagdadui grės Vašingtono ir jo sąjungininkių karinis smūgis.

TATENA generalinis direktorius taip pat sakė, kad Irako prezidentas Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas) galėtų vadovauti pastangoms glaudžiaus bendradarbiauti su ekspertais.

"Irakas turi ryžtingiau ir nuoširdžiau siekti bendradarbiavimo, - sakė M.ElBaradei. - "Irako prezidentas pats galėtų paskelbti per televiziją, jog pasiryžęs visiškai bendradarbiauti, ir duoda nurodymą vadovams... pateikti visus turimus dokumentus bei ginkluotę, jeigu jų yra".

Agentūros vadovas taip pat pareiškė nuomonę, kad galimybių išvengti karo dar yra. "Aš, kaip ir anksčiau, nemanau, kad karas neišvengiamas. Bet mes, be abejo, vis artėjame prie jo", - sakė M.ElBaradei, pridurdamas, kad dvi ateinančios savaitės bus "lemiamos".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.