aA
Pirmadienį teismas išteisino Estijoje 2007 m. balandį dėl Bronzinio kario kilusių neramumų organizavimu kaltinamus Dmitrijų Linterą, Dmitrijų Klenskį, Maksimą Revą ir Marką Siryką. Prokuroras žada skųsti teismo sprendimą. Tuo tarpu keturi kaltinamieji turi teisę per šešis mėnesius pareikalauti valstybės kompensuoti dėl neteisėto sulaikymo patirtą žalą.
Estijoje išteisinti Bronzinio kario „gynėjai“
© Reuters/Scanpix
Visuomeninio judėjimo lyderiai D. Linteras, M. Reva ir D. Klenskis su estų tautybės rusų jaunimo organizacijos lyderiu Marku Siryku buvo kaltinami dėl masinių neramumų, vykusių Taline 2007 m. balandžio 26-28 d.

Po masinių neramumų kilo plėšimų, padegimų ir pasipriešinimų valdžios atstovams banga.

Prokuroras prašė skirti D. Linterui, M. Revai ir D. Klenskiui 4-erius metus lygtinai su 3-ejų bandomuoju laikotarpiu ir 3-ejus metus lygtinai su 3-ejų metų bandomuoju laikotarpiu M. Sirykui.

"Per riaušes vyko plėšimai, buvo laužomas turtas, padeginėjama ir priešinamasi policijai", - sakoma kaltinime. Bylos medžiagą sudaro 10 tonų.

Masinės rusakalbių gyventojų riaušės Estijos sostinėje kilo dėl vyriausybės sprendimo perlaidoti sovietinių karių palaikus iš brolių kapo Tenismegio kalvoje miesto centre ir perkelti ten pastatytą jų garbei paminklą į Karių kapines.

Šiuos veiksmus rusakalbiai gyventojai įvertino kaip žuvusiųjų atminimo išniekinimą. Riaušės vyko ir Kohtla Jarvės mieste Estijos šiaurės rytuose, kur gyvena daugiausia rusakalbiai gyventojai.

Per riaušes buvo nužudytas Rusijos pilietis Dmitrijus Ganinas, maždaug 50 žmonių sužeista, o dar apie 1 200 žmonių sulaikyta.

Neramumai peraugo į masines riaušes, pogromus ir vandalizmo aktus. Vėliau Estijos finansų ministerija gavo 311 įmonių prašymus dėl suniokoto turto atlyginimo, ir 274 bendrovėms buvo atlyginta daugiau kaip 25 mln. kronų (5,3 mln. litų) žala.

M.Revą, D.Linterį ir M.Siryką saugumo policija sulaikė 2007 metų balandžio 27 dieną. M.Sirykas buvo paleistas 2007 birželio 13 dieną, o M.Reva ir D.Linteris - 2007 metų lapkričio 16 dieną. D.Klenskio policija šioje byloje neareštavo.

Pagal Baudžiamąjį statutą, už masinių riaušių organizavimą teismas jiems gali skirti laisvės atėmimo bausmę nuo vienerių iki penkerių metų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.