aA
Jeigu Jungtinės Valstijos ir Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba nuspręs stoti į karą Irake, arabų valstybės nepajėgs jų sustabdyti, sekmadienį pareiškė Egipto prezidentas Hosni Mubarakas (Hosnis Mubarakas).
"Padarytume iš savęs pajuokų objektą, jeigu manytume galintys atitolinti karą", - valstybinei televizijai sakė H.Mubarakas, atvykęs į šiame Raudonosios jūros kurorte rengiamą viršūnių susitikimą su Sirijos prezidentu Basharu al-Assadu (Bašaru Asadu) ir Libijos vadovu Moameru Kadhafiu (Moamaru Kadafiu).

"(JAV) kongresas, (JT) Saugumo Taryba, Britanijos parlamentas yra tie, kurie gali pastūmėti į karą, kariauti arba jį atitolinti", - paklaustas apie tai, ar čia vyksiančios derybos galėtų sustabdyti konfliktą, teigė Egipto prezidentas.

Kaip pranešė Arabų lygos pareigūnai, Raudonosios jūros kurorte rengiamuose susitikimuose dalyvauti atvyko ir lygos generalinis sekretorius Amras Mussa (Amras Musa). Renginio išvakarėse H.Mubarakas buvo susitikęs su Jordanijos karaliumi Abdullah II (Abdula II).

10 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku H.Mubarakas susitiko su Saudo Arabijos užsienio reikalų ministru princu Saudu al-Faisalu (Saudu Faisalu), o po to surengė atskiras derybas su B.Assadu. Nėra iki galo aišku, ar visi keturi arabų šalių pareigūnai rinksis bendro pasitarimo.

Diplomatinė veikla smarkiai suaktyvėjo Bagdade prasidėjus vietos režimo ir JT nusiginklavimo vadovų Hanso Blixo (Hanso Blikso) ir Mohamedo ElBaradei (Mohamedo Elbaradėjaus) deryboms. Vasario 14 dieną JT Saugumo Tarybai jie turės pateikti naują ataskaitą, kurią išklausius, kaip tikimasi, ir bus galutinai nuspręsta, kuo baigsis JAV grasinimai kilti į karą su Iraku.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.