aA
Nors daugumą amerikiečių ir įtikino valstybės sekretoriaus Colino Powello (Kolino Pauelo) pareiškimas dėl Irako, didžioji dalis jų tebenori, kad kariniams veiksmams pritartų Jungtinės Tautos (JT), pranešama remiantis sekmadienį skelbiama apklausa.
Colin Powell
Colin Powell
Laikraštis "The Los Angeles Times" minėtąją apklausą atliko dusyk: likus savaitei iki vasario 5-osios, kai C.Powellas Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje skaitė savąjį pranešimą, ir po pranešimo. Po valstybės sekretoriaus kalbos pritariančių vienašališkiems JAV veiksmams Irake nežymiai padaugėjo.

62 proc. apklaustųjų teigė, kad pritartų Jungtinių Tautų sankcionuotam karui Irake, tačiau paklausus, ar jie pritartų veiksmams be JT paramos, tik esant tarptautiniam palaikymui, pasisakančių už karinius veiksmus sumažėjo iki 55 proc.

74 proc. tvirtino, kad C.Powellas įrodė, jog Irakas nesugebėjo įgyvendinti JT rezoliucijos reikalavimų ir aktyviai apgaudinėjo JT ginklų inspektorius, o 65 proc. manė, kad C.Powellas savo kalba įrodė Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) ryšius su Osamos bin Ladeno vadovaujamu teroristų tinklu "al-Qaeda".

10 proc. apklaustųjų sakė, kad C.Powello kalba privertė juos apsigalvoti ir paremti karinius veiksmus Irake.

Be to, apklausa parodė, kad nors daugumą respondentų ir pasiekė penktadienį paskelbtas pranešimas, jog vyriausybė didina teroro grėsmės lygį, 90 proc. tvirtino kad šis perspėjimas jų elgesio niekaip nepakeis.

Nuo sausio 30 iki vasario 2 dienos vykusioje apklausoje dalyvavo 1 385 respondentai. Po C.Powello kalbos dar kartą buvo pasiteirauta 809 respondentų nuomonės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.