aA
Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas (Donaldas Ralsfeldas) šeštadienį įspėjo, kad Šiaurės Korėja ketina atnaujinti branduolinio kuro perdirbimo gamyklą.
Kaip Miunchene vykstančioje saugumo konferencijoje sakė D.Rumsfeldas, Pchenjanas, atnaujinęs šios gamyklos darbą, iki gegužės galės pasigaminti medžiagų šešiems-aštuoniems branduoliniams ginklams.

"Gana aišku, kad jei jie paleis branduolinio kuro perdirbimo gamyklą, o panašu, kad tai jie ir ketina padaryti, jie gali pasigaminti branduolinių medžiagų dar 6-8 branduoliniams ginklams", - teigė jis.

"Tai pirmaujanti pagal balistinių raketų technologijų platinimą šalis pasaulyje ir panašu, kad iki gegužės ar birželio mėnesio ji turės branduolinių medžiagų pasigaminti dar 6-8 ginklus", - sakė D.Rumsfeldas.

Įtampa dėl stalinistinės Šiaurės Korėjos didėja nuo 2002 metų spalio, kai Vašingtonas pranešė, kad Pchenjanas prisipažino kuriantis atominį ginklą, ir sustabdė kuro tiekimą į šią šalį. Atsakydama į tai Šiaurės Korėja išsiuntė iš šalies Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) inspektorius ir pasitraukė iš Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.