aA
Rusijos parlamentas uždraudė politikams keiktis - už įstatymo ribų atsidūrė kalba, kuri, daugelio rusų nuomone, yra tam tikra meno rūšis, ketvirtadienį pranešė šalies žiniasklaida.
Vladimiras Žirinovskis
Dėl keiksmų problemų kildavo ne vienam rusų politikui. Dabar įstatymas draudžia vartoti nešvankius žodžius "administracijos, pramonės, transporto, energetikos ir komunikacijų sektoriuose", taip pat - užsienio kalbų žo džius, kurie turi rusiškų keiksmų atitikmenis.

Įstatymą pažeidusiems asmenims bus skiriamos nedidelės - nuo 10 iki 50 rublių (1-5 litų) - baudos, tačiau pažeidėjai gali patekti ir už grotų - jiems gali būti skirta iki 15 parų arešto ir iki dviejų mėnesių viešųjų darbų.

Rusijos politikai garsėja kartais spalvinga savo kalba. Dienraštis "Gazeta" rašo, kad liberalų lyderis Borisas Nemcovas vieną kartą pareiškė: "Jie sako, kad politika nešvari. Tai š..., kaip ir politikai".

Ultranacionalistų lyderis Vladimiras Žirinovskis kartą sakė, kad "pastaruosius aštuonerius metus Valstybės Dūma nieko nedarė, tik masturbavosi".

Įstatymas, kuris buvo priimtas trečiadienį, per trečiuosius ir paskutinius svarstymus, neatsižvelgia į oficialių kalbų ir asmeninės nuomonės reiškimo skirtumus.

Jis taip pat draudžia "posakius, kurie žemina kurią nors rasę, etninę grupę, socialinę grupę ar lytį, taip pat kalbą ir politinius ar religinius įsitikinimus", rašo laikraštis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.