aA
Pasitvirtino Kauno policijos įtarimai, kad automobilių vagys ėmėsi naujos taktikos. Pavogti automobiliai nebeslepiami garažuose, o pastatomi didele gyventojų migracija pasižyminčiuose, daugeliu atvejų - pereinamuose daugiabučių kiemuose.
Automobiliai, parkavimas
Automobiliai, parkavimas
© DELFI
Kauno autotransporto vagysčių tyrimo skyriaus (AVTS) pareigūnai trečiadienį surengė netipišką reidą. Keli civiliškai apsirengę operatyvininkai nusprendė pasivaikščioti Šilainių daugiabučių kiemais. Turėta įtarimų, Reido rezultatai suglumino.

Per penkias “pasivaikščiojimo” valandas rasti trys pavogti automobiliai: savaitgalį iš Savanorių prospekto dingęs 1984 metų “VW Passat”, prieš pusantros paros pavogtas 1986 metų laidos “Audi 100” ir beveik prieš porą savaičių dingusi 1989 metų “Mazda 626”.

Pasak AVTS komisaro Edvardo Šilerio, pastarasis stovėjo prie savininko namų, kadangi pastarasis apie vagystę pranešė, tačiau informuoti apie tai, kad automobilis atsirado, pamiršo.

Neatmetama galimybė, kad po šios sėkmės tokie reidai bus rengiami dažniau. Tačiau komisaras apeliuoja ir į kauniečių budrumą bei pilietiškumą: “Esu įsitikinęs, kad geranoriškas tarpusavio bendravimas leis ne tik greičiau rasti pavogtą jūsų, kaimyno ar bendradarbio automobilį, bet ir užkirs kelią vis dar gajoms jų išpirkoms”.

E.Šilerio nuomone, už kiemuose “numetamus” automobilius paprastai prašoma išpirkos. Komisaro duomenimis, dviem iš trijų rastų automobilių atvejais to padaryti nespėta.

Visuomenės ir policijos bendradarbiavimas turėtų tapti ypač aktualus po gegužės 1-osios, kai įsigalios naujasis Baudžiamasis kodeksas. Jame automobilių vagims numatytos gerokai švelnesnės bausmės.

Nuo gegužės 1-osios už automobilio, kainuojančio mažiau, vagystę jau numatyti tik viešieji darbai (jeigu ilgapirštis sutiks juos atlikti), bauda iki 12500 litų, laisvės vaikščioti naktimis, lankytis kai kuriuose baruose ir pan. apribojimas arba laisvės atėmimas iki trejų metų. Jeigu 32 tūkst. litų nevertas automobilis bus pavogtas iš garažo arba saugojamos automobilių aikštelės, už tai grės tik laisvės atėmimas iki penkerių metų. Sušvelninta naujajame kodekse bausmė ir už didesnės vertės automobilio vagystę -grės tik iki septynerių metų nelaisvės.

Šiais metais Kaune rasta tik kas ketvirta pavogta transporto priemonė.