aA
"Sodra" nuolat pažeidinėjo Viešųjų pirkimų įstatymą, nustatė Valstybės kontrolė, patikrinusi visus fondo 2001-2002 metais skelbtus viešuosius pirkimus.
Kaip informuojama penktadienį Valstybės kontrolės išplatintame pranešime, 2001 metais "Sodra" paskelbė viešąjį konkursą kompiuterių ir biuro įrangos priežiūrai. Vykdant šią sutartį "Sodra" iš "Baltic Amadeus" vien tik per šešis mėnesius be konkurso įsigijo kompiuterinės ir biuro įrangos priežiūrai reikalingų detalių ir medžiagų už 451 tūkst. Lt.

2002 metais "Sodra" surengė konkursą 340 kompiuterių ir 200 lazerinių spausdintuvų pirkti. Jo nugalėtoju buvo pripažinta UAB "Ars Computandi", kuri įsipareigojo šią įrangą parduoti už 1,1 mln. Lt. Auditoriai konstatavo, kad rengdama šį konkursą "Sodra" pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą, nes jos pateikti kompiuteriai neatitiko konkurso dokumentuose nurodytų reikalavimų.

Valstybės kontrolė atkreipė dėmesį, kad Nepriklausoma viešųjų pirkimų ginčų komisija nagrinėjo dėl šio konkurso paduotą skundą, tačiau jį atmetė.

Nagrinėdami sutarčių vykdymą auditoriai nustatė, kad sutartyse su rangovais numatyti darbai dažnai atliekami pavėluotai ir nekokybiškai. "Alna" laiku neįvykdė savo įsipareigojimo atlikti bandomąjį įrangos diegimą. Programinė įranga "Sodros" teritoriniuose skyriuose buvo pradėta diegti neatlikus testavimo. Didžiąją dalį užsakymų vėluoja atlikti "Etnomedijos intercentras". "Baltic Amadeus" atliekamų darbų priežiūrai "Sodroje" apskritai nebuvo paskirti atsakingi asmenys.

Auditoriai taip pat pastebėjo, kad ir "Sodros" specialistai dažnai vėlavo atlikti savo sutartinius įsipareigojimus.

Valstybės kontrolė konstatavo, kad "Sodros" informacinės sistemos priežiūrą atliko asmenys, kurie raštu nebuvo įsipareigoję saugoti asmens duomenų paslapties. Todėl buvo pažeistas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas. Ši informacija perduota Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai. Vertindami socialinio draudimo išmokų skyrimo ir mokėjimo taikomosios sistemos diegimo konkursą, kurį laimėjo UAB "Etnomedijos intercentras", auditoriai nustatė ne vieną Viešųjų pirkimų įstatymo bei kitų teisės aktų pažeidimą.

Auditoriai nustatė, jog ši bendrovė nepateikė viešojo pirkimo komisijai dokumentų apie tai, kad jos darbuotojai turi reikiamą darbo patirtį. Konkursiniame pasiūlyme "Etnomedijos intercentras" pateikė tikrovės neatitinkančius duomenis apie savo sukurtas ir įdiegtas taikomąsias sistemas. Auditoriai atkreipė dėmesį, kad ir 2001 metais "Sodros" surengtame konkurse "Etnomedijos intercentras" pateikė neteisingus duomenis, ir pirkimo komisijos nariai tai žinojo. Audito ataskaitoje konstatuota, kad "Sodros" viešojo pirkimo komisija privalėjo nevertinti "Etnomedijos intercentro" pasiūlymo, nes jis neatitiko konkurso reikalavimų.

Laimėjusi "Sodros" konkursą bendrovė "Etnomedijos intercentras" per savaitę pasisamdė du subrangovus - AB "Alna" ir UAB "Informacinės technologijos", kurioms pavedė atlikti programinės įrangos priežiūrą "Sodroje". Subrangovams "Etnomedijos intercentras" įsipareigojo mokėti beveik trečdaliu mažiau, nei už tuos darbus jam mokėjo "Sodra".

Išanalizavę šių bendrovių tarpusavio atsiskaitymus auditoriai išsiaiškino, kad už tokį tarpininkavimą bendrovė "Etnomedijos intercentras" per dvejus metus iš "Sodros" uždirbs iki 1,5 mln. Lt ir šia išlaidų suma gali būti padaryta žala "Sodrai".

Išnagrinėjęs audito ataskaitą valstybės kontrolierius Jonas Liaučius nusprendė perduoti Generalinei prokuratūrai informaciją apie "Sodros" be konkurso pirktas detales ir medžiagas iš UAB "Baltic Amadeus".

Tuo tarpu "Sodra" penktadienį paskelbė atsižvelgsianti į Valstybės kontrolės rekomendacijas tobulinti viešųjų pirkimų procesą bei sudarytų sutarčių vykdymo priežiūrą. "Sodra" teigia jau sudariusi priemonių planą, padėsiantį išvengti Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.