aA
Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektoriai Hansas Blixas (Hansas Bliksas) ir Mohamedas ElBaradei ketvirtadienį sakė, kad Irakas su jais nepakankamai bendradarbiauja .
Mohammed el Baradei ir Hans Blix
Mohammed el Baradei ir Hans Blix
© EPA-ELTA
JT Monitoringo, patikros ir inspekcijų komisijos (UNMOVIC) vadovas griežtai įspėjo Bagdadą, kad šiam nepakeitus taktikos, naujoje inspektorių ataskaitoje JT Saugumo Tarybai atsispindės nusivylimas tokiu bendradarbiavimu.

"Irakas neatidavė draudžiamų elementų, kad jie būtų sunaikinti, tačiau nepateikė ir įrodymų, kad jie jau sunaikinti", - sakė H.Blixas žurnalistams po susitikimo su Didžiosios Britanijos ministru pirmininku Tony Blairu (Toniu Bleru) Londone.

"Vis dėlto mes dar tikimės... kad jie reaguos teigiamai", - sakė H.Blixas.

Tuo tarpu Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovo teigimu, Irakas turi "iš esmės pakeisti" savo požiūrį į bendradarbiavimą su Jungtinių Tautų ginkluotės inspektoriais, ir tai jis turi padaryti iki vasario 14 dienos, kai bus pateikta nauja jų ataskaita JT Saugumo Tarybai.

"JT Saugumo Taryba taip pat mano, kad atėjo lemiamas momentas, ir savo ataskaitoje, kuri turi būti pateikta šio mėnesio 14 dieną, mes privalome parodyti padarytą pažangą, - sakė M.ElBaradei.- Šio savaitgalio mūsų misija Bagdade yra lemtinga. Mes tikimės, kad mums pavyks užsitikrinti šimtaprocentinį (Irako) bendradarbiavimą".

Pasak Dž.Britanijos Vyriausybėje apsilankiusio M.ElBaradei, jis ir H.Blixas dalyvavo "labai geroje diskusijoje" su T.Blairu ir užsienio reikalų sekretoriumi Jacku Straw (Džeku Stro), kurios metu aptarė, kaip galima būtų išspręsti Irako krizę taikiomis priemonėmis.

Kiek anksčiau prieš šį susitikimą žurnalistai paklausė M.ElBaradei, ar, jo nuomone, veiksmai prieš Irako prezidentą Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną) yra neišvengiami. "Ne, aš taip nemanau", - atsakė jis.

Daugiau nei du mėnesius ginkluotės inspekcijoms Irake vadovaujantys H.Blixas ir Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Mohamedas ElBaradei (Mohamedas ElBaradėjus) šį savaitgalį grįš į Bagdadą.

Po šios kelionės vasario 14 dieną inspektorių vadovai turės pateikti naują ataskaitą JT Saugumo Tarybai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.