aA
Nors JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Colinas Pauelas) trečiadienį perskaitė dramatišką kalbą apie Irako mėginimus trukdyti Jungtinių Tautų inspekcijoms, valstybių ir organizacijų lyderiai C.Powello kalbą bei tolimesnius galimus veiksmus vertina skirtingai.
Javier Solana
Javier Solana
  • Karo veiksmus remia tik kelios ST narės
  • Irakas: "Masinio naikinimo ginklai - ne tabletė"
  • K.Ananas: "Karas su Iraku nėra neišvengiamas"
  • Rusija: "Skelbti karą Irakui per anksti"
  • ES ragina taikiai spręsti Irako krizę
  • J.Solana: "Irako įkalčių slėpimas nebegali tęstis "
  • JAV ekspertų teigimu, žvalgybos duomenys viešinami itin retai

    Karo veiksmus remia tik kelios ST narės

    Beveik visos Tarybos narės per valandą ir 20 min. trukusią C.Powello kalbą pripažino, kad Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) vyriausybė toli gražu neįvykdė visų reikalavimų, tačiau tik kelios pritarė teiginiui, jog Irako keliama grėsmė yra tokia didelė, kad reikia yra pagrindo pradėti karą.

    Kitas žingsnis bus JT vyriausiojo inspektoriaus Hanso Blixo (Hanso Blikso) ir JT Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) generalinio direktoriaus Mohamedo ElBaradei (Mohamedo Elbaradėjaus) šio savaitgalio kelionė į Bagdadą, po kurios, vasario 14 dieną, jie kalbės Saugumo Taryboje.

    Jungtinės Valstijos, kurios Persijos įlankos regione sutelkė pajėgas galimam karui, viliasi, kad jų ataskaita įtikins skeptikus, jog tolesnės inspekcijos yra beprasmės.

    Tačiau Prancūzija, Kinija ir Rusija, kurios 15 narių Saugumo Taryboje turi veto teisę, ir toliau laikosi pozicijos, kad JT ginklų inspektoriams reikia daugiau laiko. Taip mano dar šešios Tarybos narės.

    Irakas C.Powello pateiktus įrodymus pavadino " animaciniais filmukais", o Saddamo Husseino patarėjas mokslo klausimais Amiras al-Saadi (Amiras Saadis), kalbėdamas Bagdade, sakė: "Tai, ką girdėjome, buvo skirta plačiajai visuomenei ir daugiausia neinformuotiems (žmonėms), kad būtų paveikta jų nuomonė ir pradėta agresija prieš Iraką".

    Irakas: "Masinio naikinimo ginklai - ne tabletė"

    Irako cheminio ginklo sandėlis
    © EPA-ELTA

    Niujorke Irako ambasadorius Jungtinėse Tautose Mohammedas Aldouri (Mohamedas Alduris) sakė, kad masinio naikinimo ginklai nėra kokia lengvai nuslepiama aspirino tabletė, kad jiems reikia " milžiniškos pramonės" ir kad "tokių dalykų nepaslėpsi".

    "Inspektoriai jau išvažinėjo visą Iraką ir nieko panašaus nerado", - sakė jis.

    Pasak M.Aldouri, C.Powello kalba Saugumo Tarybai buvo suplanuota tam, kad būtų rastas pretekstas pradėti karą su Iraku.

    C.Powellas galėjo "negaišinti veltui" Saugumo Tarybos narių laiko ir leisti JT inspektoriams ramiai ir be žiniasklaidos priemonių spaudimo tęsti savo darbą, sakė Irako ambasadorius.

    Jis nurodė, kad inspektoriai jau ir taip nustatė, kad visi ankstesni JAV ir Didžiosios Britanijos kaltinimai buvo melagingi.

    K.Ananas: "Karas su Iraku nėra neišvengiamas"

    Karas su Iraku vis dar nėra neišvengiamas, trečiadienį po svarbios JAV valstybės sekretoriaus kalbos Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje sakė JT generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas).

    Kofi Annan

    "Vis dar tikiu, kad karas nėra neišvengiamas", - sakė K.Annanas, kuris užsiminė, kad Jungtinės Valstijos vis dar nori ieškoti taikaus krizės dėl Irako nuginklavimo sprendimo būdo.

    "JAV pareigūnai visada sakė netikintys, kad karas yra neišvengiamas, jei Irakas paklustų (reikalavimams), - nurodė jis. - Net ir dabar jie nesako, kad taikos (galimybė) nesvarstytina".

    K.Annanas atsisakė tiesiogiai komentuoti C.Powello kalbos turinį, tik sakė, kad valstybės sekretorius buvo "išsamus".

    Rusija: "Skelbti karą Irakui per anksti"

    Igoris Ivanovas
    Igoris Ivanovas

    Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas Igoris Ivanovas mano, kad "kalbėti apie karo paskelbimą Irakui būtų per anksti".

    Tokią nuomonę I.Ivanovas pareiškė per Rusijos televizijos Pirmąjį kanalą po JT Saugumo Tarybos posėdžio, kuriame JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) pateikė informacijos apie masinio naikinimo ginklus Irake.

    Kaip pareiškė I.Ivanovas, "UNMOVIC ir TATENA vadovai turi artimiausiomis dienomis išvykti į Iraką ir ten tęsti darbą, kad sausio 14 dieną kitame JT Saugumo Tarybos posėdyje pateiktų savo išvadas" dėl masinio naikinimo ginklų Irake.

    "Svarbu, kad per tą laiką Irakas parodytų visišką pasirengimą bendradarbiauti ir atvertų kelią į padėties politinį sureguliavimą", - pabrėžė Rusijos ministras.

    Jis pažymėjo, "kad "galimybių tam yra, jos neišnaudotos".

    "Vertindamas C.Powello pranešimą, I.Ivanovas pažymėjo, jog jame buvo "daug specifinių duomenų, kuriuos turės nuodugniai išnagrinėti ekspertai, tarp jų - ir Rusijos", bet "pirmiausia vietoje juos turi išnagrinėti tarptautiniai inspektoriai".

    I.Ivanovo nuomone, "diskusija JT Saugumo Taryboje parodė, jog ST tvirtai pasiryžusi siekti, kad būtų vykdomos rezoliucijos dėl Irako, ir drauge visiškai išsiaiškinti, ar Irakas turi masinio naikinimo ginklų".

    "Tam būtina tęsti tarptautinių inspektorių darbą, taip pat pats Irakas turi aktyviai jiems padėti", - sakė I.Ivanovas.

    Rusijos diplomatijos vadovas pabrėžė, kad "Irakas turi būti suinteresuotas išsiaiškinti šį klausimą, nes jis tuo atvers kelią į politinį sureguliavimą, taip pat sankcijų atšaukimą".

    Pasak I.Ivanovo, "dauguma JT Saugumo Tarybos posėdžio dalyvių pritarė kaip tik politiniam sureguliavimui".

    ES ragina taikiai spręsti Irako krizę

    Graikijos užsienio reikalų ministras Georgas Papandrėjas (Georgos Papandreou) pareiškė Niujorke, jog Europa anaiptol nėra susiskaldžiusi Irako klausimu, nes "sutampa Europos šalių nuomonė, kad jis turi laikytis 1441-osios JT Saugumo Tarybos rezoliucijos".

    Pasak Graikijos, kuri šį pusmetį pirmininkauja ES, diplomatijos vadovo, "būtina stiprinti ne Europos vienybę, o visos tarptautinės bendrijos vienybę".

    Jis pabrėžė, jog "visos Europos Sąjungos valstybės pritaria tam, kad būtų griežtinamos inspekcijos Irake ir kad būtų taikiai sureguliuota Irako krizė".

    G.Papandrėjas pareiškė, jog nuomonės skiriasi daugiausia dėl to, ar reikia priimti naują JT Saugumo Tarybos rezoliuciją.

    "Europos Sąjunga mano, jog vis dar yra išeitis iš susidariusios padėties, jeigu Bagdadas nuspręs laikytis visų savo įsipareigojimų", - pažymėjo jis.

    J.Solana: "Irako įkalčių slėpimas nebegali tęstis "

    Javier Solana
    Javier Solana

    Europos Sąjungos (ES) vyriausiasis užsienio ir saugumo politikos koordinatorius Javieras Solana (Chavjeras Solana) C.Powello perskaitytą pranešimą dėl Irako pavadino "labai svariu".

    "Jo (Saddamo Husseino) elgesys privalo pasikeisti", - sakė J.Solana, pareiškęs, kad Irako lyderis "nebendradarbiauja su inspektoriais ir slepia pavojingas medžiagas". "Tokia padėtis negali tęstis", - pabrėžė jis.

    "Laiko liko labai mažai, ir Saddamas (Husseinas) privalo suprasti, kad jis turi visapusiškai bendradarbiauti nusiginkluodamas, ir kad to iš jo tikisi tarptautinė bendruomenė", - pridūrė jis.

    Nepaisant nesutarimų Europoje dėl galimų veiksmų prieš Iraką, J.Solana pabrėžė, kad ES valstybės užima "bendrą poziciją". "Mes norime, kad procesas ir toliau vyktų Saugumo Taryboje. Tai vieta, kurioje turėtų būti priimami visi svarbūs sprendimai", - sakė jis.

    "JT Saugumo Taryboje buvo pateiktas labai, labai svarbus pranešimas. Ir turinys, ir jo pristatymas buvo labai svarūs", - sakė J.Solana per savo vizitą į Belgradą.

    "Manau, jog visiškai aišku, kad Bagdado režimas, (Saddamas) Husseinas (Sadamas Huseinas), nebendradarbiauja su inspektoriais. Jis slepia pavojingas medžiagas, tai ilgiau negali tęstis", - pridūrė jis.

    JAV ekspertai sako, kad žvalgybos duomenys viešinami itin retai

    JAV valstybės sekretoriui gal ir nepavyko pakartoti Adlai Stevensono (Adlajaus Stivensono) pasirodymo Karibų krizės metu, tačiau jis pakankamai nuosekliai parodė JT ST, kaip Irakas slepia uždraustų ginklų programas, trečiadienį tvirtino JAV ekspertai.

    Mobilios Irako  biologinio ginklo gamyklos
    © EPA-ELTA

    C.Powellas savo teiginius už nugaros sėdint CŽV direktoriui George'ui Tenetui (Džordžui Tenetui) iliustravo palydovų nuotraukomis, kuriose matyti įtariami cheminio ginklo gamybos įrenginiai, ir po kurio laiko padarytomis nuotraukomis, kuriose jų jau nebėra.

    Valstybės sekretoriaus pasisakyme trūko tokių nenuginčijamų vaizdinių įrodymų, kaip iš žvalgybos lėktuvų padarytos sovietų raketų Kuboje nuotraukos, kurias buvęs JAV ambasadorius A.Stevensonas pateikė JT Saugumo Tarybai per 1962 metų Karibų krizę.

    Tačiau, pasak ekspertų, jis aiškiai parodė, kad Irakas mėgina apgauti JT ginklų inspektorius. Jų manymu, pranešimas gali palenkti daugiau žmonių pritarti JAV požiūriui dėl Irako.

    JAV pareigūnas itin retai ryžtasi viešai kalbėti apie žvalgybos gautus duomenis, tuo labiau juo pademonstruoti, todėl svarbiausias dėmesys skiriamas šiai C.Powello pranešimo daliai.

  • www.DELFI.lt
    Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.