aA
Europos komiteto generalinis direktorius Petras Auštrevičius Lietuvoje reziduojantiems Europos Sąjungos (ES) šalių ambasadoriams pristatė visuomenės informavimo programą, Lietuvai rengiantis referendumui dėl narystės ES.
Petras Auštrevičius
© ELTA
Kaip pranešė Europos komitetas, trečiadienį vykusiame susitikime P.Auštrevičius taip pat pakvietė ambasadorius toliau dirbti kartu, informuojant Lietuvos žmones.

"Iki referendumo sieksime aplankyti kuo daugiau Lietuvos miestų ir kaimų, susitikti su Lietuvos žmonėmis ir atsakytų į jiems rūpimus klausimus. Matome, kad narystė ES yra bendras visų reikalas, todėl svarbu, kad šalies gyventojai aktyviai dalyvautų referendume ir išsakytų savo nuomonę", - sakė P.Auštrevičius.

Visuomenės informavimo programoje numatyta aktyviai bendradarbiauti su žiniasklaida, ypač regionine ir rajonine, visoje Lietuvoje vykdyti akcijas, kurių metu ekspertai su miestų ir kaimų gyventojais diskutuos dėl įvairių narystės ES aspektų.

Darbą tęsia ir visoje apskrityse veikiantys Europos informacijos centrai, bibliotekose įsteigtos ES lentynos, į gyventojų klausimus atsakinėjama nemokamu euro telefonu 8 800 00010, naujausia informacija "internautams" pateikiama Europos komiteto interneto svetainėje www.euro.lt .

Visuomenės informavimo programai šiemet yra skirta apie 1,5 mln.litų.

Siekiant efektyviai informuoti kaimo vietovių gyventojus, Žemės ūkio ministerija seniūnijose iki referendumo ketina surengti 648 seminarus žemdirbiams, kurių metu žemės ūkio ekspertai suteiks specifinės informacijos apie žemės ūkio laukiančius pokyčius, į šią sritį ateisiančias ES investicijas.

Lietuvoje reziduojančių ES šalių narių ambasadoriai ir Europos Komisijos delegacijos Lietuvoje vadovas išreiškė suinteresuotumą ir toliau būti aktyviais partneriais, supažindinant Lietuvos žmones su įvairiais narystės aspektais, jų šalių pavyzdžiais, tačiau teigė neagituosią už narystę ES.

Pasak pranešimo spaudai, Europos komitetas jau penktus metus aktyviai informuoja Lietuvos gyventojus apie įvairius narystės ES aspektus. Per šį laikotarpį Lietuvos gyventojų, manančių, kad yra pakankamai informacijos apie šalies stojimą į ES, pagausėjo nuo 27 proc. 2000 metais iki 61,9 proc. 2002 metais.

Sausio mėnesio apklausos rodo, kad referendume už Lietuvos narystę ES balsuotų 67,7 proc. apklaustųjų, prieš - 14 proc., neapsisprendusiųjų - 18,3 proc. respondentų.

Lietuva referendumą dėl šalies stojimo į Europos Sąjungą ketina rengti gegužės 11 dieną. Galutinį sprendimą dėl referendumo datos turi priimti Seimas.

Kad referendumas įvyktų, jame turi dalyvauti daugiau kaip 50 proc. rinkėjų. Kad Lietuva pritartų stojimui į ES, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip trečdalis visų rinkimų teisę turinčių gyventojų - apie 900 tūkst. rinkėjų.

Šalyse kandidatėse pirmasis referendumas vyks Maltoje - kovo 8 dieną, Slovėnija referendumą planuoja surengti kovo 23 dieną, Vengrija - balandžio 12 dieną, Slovakija - gegužės 16-17 dienomis, Lenkija - birželio 8 dieną, Čekija - birželio 14 dieną, Estija - rugsėjo 14, Latvija - rugsėjo 20 dieną. Savo gyventojų nuomonės dėl šalies stojimo į ES neatsiklaus tik Kipras.

Lietuva kartu su devyniomis kandidatėmis narystės derybas baigė pernai gruodį Kopenhagoje.

Šiemet balandžio 16 dieną derybas baigęs šalių dešimtukas, tarp jų ir Lietuva, Graikijoje pasirašys Stojimo į ES sutartį. Lietuva ketina tapti visateise ES nare 2004-ųjų metų gegužės 1 dieną.

Derybas dėl narystės ES dar tęsia Bulgarija ir Rumunija, pradėti derėtis siekia Turkija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.