aA
Nauja valstybės paskolų teikimo studentams tvarka praplėtė galimybę studentams gauti paskolas. Nuo šių metų pradžios įsigaliojo nauja Valstybės paskolų aukštųjų mokyklų studentams suteikimo, administravimo ir grąžinimo tvarka.
Paskolas gali gauti valstybinių ir nevalstybinių aukštųjų mokyklų pagrindinių, vientisųjų ir antrosios studijų pakopos, dieninių, vakarinių bei neakivaizdinių skyrių studentai. Taip pat paskolos teikiamos Europos Sąjungos valstybių bei kitų valstybių, jei tai numato LR tarptautinės sutartys, studentams. Reikia pažymėti, jog paskolos teikiamos tik tiems studentams, kurie pirmą kartą studijuoja atitinkamoje studijų pakopoje.

Galima gauti 3 skirtingas paskolas Iki šiol studentai galėjo gauti tik paskolas gyvenimo išlaidoms, o dabar sudaryta galimybė gauti 3-jų rūšių paskolas: studijų įmokoms (jei jos neapmokėtos valstybės lėšomis), gyvenimo išlaidoms ir studijoms užsienyje.

Pasak Lietuvos valstybinio mokslo ir studijų fondo direktoriaus Sigito Renčio, studentai gali pretenduoti į kiekvieną iš šių paskolų.

Gauti paskolą studijų įmokoms gali pretenduoti tik tie studentai, kurie įstojo į aukštąją mokyklą 2002-siais ir vėlesniais metais. Jos suma vienam studentui per semestrą negali viršyti įstatymu nustatytos studijų įmokos, t. y. 500 Lt. Studentui laimėjus konkursą, lėšos šiai paskolai per 2 mėn. nuo sutarties pasirašymo pervedamos tiesiai į aukštosios mokyklos sąskaitą.

Švietimo ir mokslo įsakymu, iš valstybės biudžeto tam skirta 6 mln. Lt.

Į paskolą gyvenimo išlaidoms gali pretenduoti visi studentai. Paskolos dydis per metus negali būti didesnis, nei 36 MGL, t. y. 4500 Lt. Pasak S.Renčio, praėjusiais metais populiariausia suma, kurią studentai gavo, buvo 2000 Lt. Pinigai šiai paskolai pervedami į asmeninę studento sąskaitą per tris kartus metuose. Švietimo ir mokslo įsakymu, iš valstybės biudžeto tam skirta 11,475 mln. Lt.

Paskola studijoms užsienyje skiriama vienam semestrui. Studentas, norintis gauti šią paskolą, turi studijuoti Lietuvos universitete ir turėti sutikimą užsienio mokyklos sutikimą. Šios rūšies paskolos suma taip pat negali viršyti 4500 Lt. per metus. Švietimo ir mokslo įsakymu, iš valstybės biudžeto tam skirta 0,3 mln. Lt.

Pirmenybė socialiai remtiniems

Naujojoje tvarkoje numatyta, jog konkurso būdu pirmenybė gauti paskolą teikiama socialiai remtiniems studentams, kurių šeimoms pagal įstatymą priklauso socialinė pašalpa, ir tiems, kurių pajamos, tenkančios vienam šeimos nariui, neviršija Vyriausybės nustatyto remiamų pajamų dydžio. Taip pat atsižvelgiama į geresnį pažymių vidurkį, ar studentas moka už studijas visą kainą.

Kur kreiptis?

Dėl paraiškos paskolai studijų įmokoms ir gyvenimo išlaidoms gauti bei dėl sutarčių pasirašymo reikia kreiptis į aukštąją mokyklą, kurioje studentas mokosi. “Kas geriau žino kuriems studentams reikia paskolų, jei ne aukštoji mokykla”, - sakė S.Renčys.

Dėl paskolos studijoms užsienyje reikia kreiptis į Lietuvos valstybinio mokslo ir studijų fondo Paskolų skyrių.

Kada kreiptis?

Studentai, norintys gauti paskolas, į savo aukštąją mokyklą turėtų kreiptis netrukus, kai bus paskelbtas konkursas paskoloms gauti. Tai bus paskelbta ir fondo internetinėje svetainėje (www.vmsfondas.lt).

Pasak Lietuvos valstybinio mokslo ir studijų fondo direktoriaus šiuo metu prie tvarkos pakeitimų derinama nauja techninė bazė, kuriama informacinė sistema, kuri padės kokybiškiau ir operatyviau administruoti paskolas.

Kaip grąžinti?

Paskola pradedama grąžinti ne vėliau nei po 2 metų po studijų užbaigimo, nutraukimo arba pašalinimo.

Ji grąžinama su palūkanomis, kurių dydį (ne didesnį kaip 5 procentai) kasmet nustato Vyriausybė. Paskolos sutartyje numatytas paskolos gražinimo grafikas, kuriame mokėjimai išdėlioti lygiomis dalimis kas ketvirtį, per visą paskolos grąžinimo laiką.

Paskolos studijų įmokoms turi būti gražintos per laiką, ne daugiau kaip trigubai ilgesnį už studijų, kurių įmokoms buvo suteiktos paskolos, trukmę. Pavyzdžiui, jei studentas gavo paskolą vieno semestro studijų įmokai, tai jis turės gražinti paskolą per 1,5 metų, praėjus 2 metams nuo studijų baigimo ar nutraukimo.

Paskolos gyvenimo išlaidoms ir studijoms užsienyje grąžinamos per 15 metų, praėjus 2 metams nuo studijų baigimo ar nutraukimo.

Negrąžinus paskolos, jos dalies ar palūkanų pagal nustatytą grafiką, pradedami skaičiuoti delspinigiai nuo visos laiku negrąžintos sumos.

Kas gali negrąžinti paskolos ar grąžinti vėliau?

Nuo paskolos ar jos dalies grąžinimo Lietuvos valstybinio mokslo ir studijų fondo valdybos sprendimu gali būti atleisti visiškai nedarbingi asmenys. Taip pat paskola negrąžinama paskolos gavėjui mirus.

Dėl invalidumo, ligos, gimdymo atostogų, karo tarnybos, tolesnių studijų ir kt. paskolos gražinimas gali būti laikinai atidėtas.

Konkrečios paskolos grąžinimo sąlygos ir sankcijos nurodomos pasirašomoje sutartyje.

Būkime atidūs

Anot S.Renčio, per penkerius metus pasitaikė nemažai atvejų, kai studentai neatvykdavo pasirašyti sutarčių. Vien pernai dėl šios priežasties fondas negalėjo išmokėti per 470 tūkst. Lt. Šios lėšos buvo perskirstytos papildomo konkurso metu kitiems studentams.

“Studentai turėtų sekti skelbimus ir domėtis, kada bus pasirašomos sutartys, nes be jų pinigai tikrai nebus mokami”, - sakė fondo direktorius.

Papildomas šansas pirmakursiams Jeigu tais pačiais kalendoriniais metais numatytos paskolų lėšos nėra panaudojamos, fondas naujųjų mokslo metų pradžioje skelbia papildomą konkursą. Jo metu daugiau šansų laimėti turi pirmakursiai.

Paskolas gaus didesnis skaičius studentų Per penkerius metus iš valstybės biudžeto studentų kreditavimui buvo skirta daugiau nei 30 mln. litų. Kasmet studentų paraiškų ir lėšų skaičius auga. Pernai fondas patenkino 4747 prašymus, į studentų sąskaitas pervesdamas 11mln. 285 tūkst. litų. Šiemet paskoloms skirta 17 mln.775 tūkst. litų.

Daugiau informacijos internete: www.vmsfondas.lt

Tai yra speciali Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijos parengta informacija

"Švietimo ir mokslo ministerija"