aA
„Jei ne ugniagesiai, kumelės nebūtume išgelbėję", - sakė Ukmergės rajono Balandžių vienkiemyje gyvenantis 65 metų Juozapas Mackevičius. Praėjusį šeštadienį J.Mackevičiui į pagalbą teko kviestis rajono ugniagesius. Jie ištraukė į ūkinio pastato rūsį įvirtusią jo 9 metų kumelę, vardu Marusia.
Arklys
Arklys
Gyvulio šeimininkas pasigedo ankstyvą rytą, atėjęs jo pašerti. Išvydęs ūkiniame pastate išverstą pertvarą, J.Mackevičius pasuko į užjos esančią patalpą. Uždegęs ten šviesą, žmogus gerokai nustebo, kai išgirdo iš apačioje įrengto rūsio sklindantį savo augintinės žvengimą.

Pažvelgęs žemyn, J.Mackevičius išvydo ankštame rūsyje pasijudinti negalinčią beklūpančią kumelę. Į negilų, daugiau nei pusantro metro aukščio ir 12 kv. metrų ploto rūsį, kuriame buvo supiltos bulvės ir runkeliai, Marusia įsmuko priekinėmis kojomis įlaužusi lentomis uždengtą rūsio angą.

Atvykę ugniagesiai, ardydami rūsio perdangą, turėjo pjaustyti metalinius jos sutvirtinimus, daužyti betoną. Marusiai virš galvos vykstantys tokie darbai sukėlė didelį šoką. Ji muistėsi, žvengė, visomis jėgomis bandė pajudėti iš vietos.

Padidinus angą, iš rūsio kumelė buvo iškelta virvėmis. Ugniagesiams talkino keliolika vyrų. Po beveik 5 valandas užtrukusios gelbėjimo operacijos gyvulys negalėjo pastovėti ant kojų. Marusiai prireikė veterinaro pagalbos. Jokių lūžių nepatyrusi, bet smarkiai susimušusi kumelė ant kojų atsistojo tik pirmadienį.

"Lietuvos rytas"