aA
Panevėžyje paauglių nusikalstamumas šoktelėjo net 41 procentu. Krenta į akis tai, jog vaikai vis dažniau užpuola savo bendraamžius ir apiplėšia, panaudoję smurtą. Lengviausias grobis - mobiliojo ryšio telefonai. "Panevėžio balsas" klausė atsakingų pareigūnų, kaip jie ketina įveikti nepilnamečių nusikalstamumo protrūkį.
nus
nus
Sužeistas berniukas atsigavo

Užpraėjusią savaitę vienoje Nemuno gatvės laiptinėje keletas jaunuolių ne tik rankomis, bet ir lazdomis sumušė tris jaunus žmones. Ypač nukentėjo dvylikos metų berniukas. Jam buvo nustatyta sunki trauminė smegenų liga, kaukolės kaulų lūžiai, kraujosruvos smegenyse.

Berniukas buvo skubiai operuotas, o po operacijos perkeltas į Vaikų reanimacijos skyrių. Po įvykio praėjus kiek daugiau nei savaitei, sužeisto berniuko būklė pagerėjo, jis jau sąmoningas, kalba, nors nedaug. Jis taip pat sunkiai valdo dešinę koją bei ranką.

2-ajame policijos komisariate pasiteiravus, ar jau žinomi jaunuoliai, kurie taip negailestingai sužalojo nepilnametį berniuką bei sužeidė dar du kartu buvusius vyresnius vaikinus, išgirstas neigiamas atsakymas.

Pasak pareigūno, nukentėjusieji nė neįsivaizduoja, kam ir už ką galėjo užkliūti. Šis itin žiaurus įvykis tiriamas toliau.

2-ojo PK vyr. inspektorės Raimundos Mažrimienės nuomone, nukentėjęs berniukas galėjo būti atsitiktinė auka, kaip sakoma, atsidūręs ne tuo laiku ne toje vietoje.

Atima telefonus

Praėjusią savaitę į policiją kreipėsi Tulpių gatvėje gyvenanti moteris, teigdama, jog jos šešiolikmetį sūnų, vos tik išėjusį iš Nemuno gatvėje esančios kirpyklos, apiplėšė du nepažįstami jaunuoliai.

Vienas iš plėšikų berniuką sugriebė už kaklo ir laikė, o kitas iš striukės kišenės pavogė mobiliojo ryšio telefoną.

Vieną popietę prie Kniaudiškių gatvės 59-ojo namo buvo sumuštas taku einantis keturiolikmetis. Du nepažįstami užpuolikai iš berniuko, gyvenančio Molainių gatvėje, taip pat atėmė mobiliojo ryšio telefoną.

Vaikai žiaurėja

1-ojo policijos komisariato vyr. inspektorė Aida Ilgutienė neslėpė, jog jaunimo nusikaltimų daugėja.

Pareigūnė atkreipė dėmesį į tai, jog nusikaltėlių amžius jaunėja. Tiktai per praėjusius metus užfiksuota 150 atvejų, kai nusikalto patys nepilnamečiai.

Vis dažnėja nusikaltimų šviesiu paros metu, mokyklose. Pareigūnė pastebėjo, jog pasitaikė atvejų, kai dienos metu judrioje Senvagėje apiplėšti vaikai, kuriems buvo siūloma išversti kišenes.

Nemažai vaikų nukenčia namų laiptinėse, kur užpuolami taip pat netikėtai.

A.Ilgutienė sutiko, jog pastaruoju metu labai vagiami mobiliojo ryšio telefonai, ypač mokyklose, tačiau atvirų vagysčių ar net plėšimo atvejų pačių mokyklų viduje pasitaiko retai.

Mato socialinę problemą

2-ojo PK vyr. inspektorė Raimunda Mažrimienė sako, jog nusikalsti linkę paaugliai, vaikai iš probleminių ar net asocialių šeimų taip pat nori gražiai apsirengti, skaniai pavalgyti bei turėti pinigų.

"Neseniai į Specialiuosius vaikų globos namus, esančius Vilniaus rajone, išsiuntėme trylikametį, kuris gatvėse iš žmonių atiminėjo rankines.

Iš pradžių šis berniukas buvo kaip berniukas, tačiau noras turėti pinigų nuvedė klystkeliais", - prisiminė konkretų atvejį inspektorė R.Mažrimienė.

Ji minėjo ir dar vieną įvykį: viename prekybos centre motina savo atžalai nupirko drabužius, maišelį padavė jam, o pati nuskubėjo į darbą. Išėjus vaikui į lauką, kažkas bandė tą maišelį iš jo atimti. Pareigūnės nuomone, minėtas berniukas, matyt, buvo sekamas.

Ji akcentavo mobiliųjų telefonų vagystes, pakeitusias vagystes iš butų bei automobilių. "Vaikai, pastebėję, kad jų bendraamžis turi brangų telefoną, suranda būdą, kaip jį pasisavinti, o pardavę kad ir už pusę jo kainos, turi gana solidžią sumą rankose", - samprotavo pareigūnė.

Kita vertus, moteris mato dar vieną problemą. Jos teigimu, kalbantis su tėvais ir prašant jų nepirkti vaikams bent jau brangių telefonų, išgirstama: "Kodėl negaliu nupirkti, jei įstengiu?" Patys tėvai nesusimąsto, jog tokiu atveju vaikai tampa galimomis vagišių aukomis.

Agresiją išsineša iš šeimos

Apie agresyvius, smurtaujančius vaikus šnekėjo psichologinės tarnybos psichologė Rasa Praninskienė. Ji atkreipė dėmesį, jog dažniausiai vaikai agresiją išsineša iš šeimų, kuriose vyrauja nesantaika, barniai, vaikai nesijaučia visaverčiais tų šeimų nariais. Psichologė niekaip negali suprasti, kaip galima vaikus auklėti juos mušant ir barant.

"Daugelis mano, jog vaikai visas pasaulio blogybes mato, žiūrėdami meninius ar dokumentinius filmus. Tai ne visai taip. Jie kartu mato ir tikrus vaizdus, kas tame pasaulyje darosi. Prisiminkime teroro aktus Maskvoje, Niujorke", - kaip vieną galimą agresyvumo priežastį aiškino R.Praninskienė.

Be to, R.Praninskienė atkreipė dėmesį, jog vaikai pikti ne tik tose šalyse, kur žemesnis pragyvenimo lygis: "Daug piktų, agresyvių nepilnamečių yra ir išsivysčiusiose šalyse".