aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neatmeta galimybės, kad gali prireikti naujos Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijos, jei ginklų ekspertų netenkins darbo Irake sąlygos.
Vladimiras Putinas
© EPA-ELTA
"Pagalvosim, kol kas tokios būtinybės nėra, bet, manau, tai įmanoma", - sakė jis pirmadienį po derybų su Italijos premjeru Silvio Berlusconi.

Rusijos prezidentas pareiškė, kad Rusijos ir Italijos požiūriai į tarptautines problemas iš principo nesiskiria. "Mes turime reikalauti informacijos, kad Irake nėra masinio naikinimo ginklų, bet svarbiausią sprendimą panaudoti jėgą gali priimti tik JT Saugumo Taryba", - sakė V.Putinas, pabrėždamas, jog esminės reikšmės turės JT inspektorių pozicija.

Italijos premjeras savo ruožtu sakė, kad "karo veiksmai - tai paskutinis variantas, paskutinis sprendimas".

"Turime gauti atsakymą, kur dingo 6,5 tūkstančio sviedinių su cheminėmis medžiagomis, ar (Irakas) turi tiesioginių ryšių su teroristinėmis organizacijomis, kurios gali panaudoti šiuos sviedinius. Jei neatsakysime į šiuos klausimus, jėgos panaudojimas beveik neišvengiamas", - sakė Italijos premjeras.

Jis pareiškė, jog iš principo neprieštarauja jėgos panaudojimui, bet su Jungtinių Tautų sankcija.

V.Putino nuomone, inspektoriai turi pasakyti, ko jiems dar reikia, kad galėtų veiksmingiau dirbti Irake.

"Tegul jie mums tai pasako, mes suformuluosime reikalavimus ir pateiksime Irakui, suprantama, jei šie reikalavimai bus pagrįsti blaivia nuovoka. Po to visi JT Saugumo Taryboje aptarsime susidariusią padėtį", - sakė V.Putinas.

Atsakydamas į žurnalistų klausimą, prezidentas išreiškė viltį, kad Irako problemą galima išspręsti taikiai.

S.Berlusconi taip pat pabrėžė, kad tokia galimybė egzistuoja, bet akcentavo, jog "ji yra Saddamo Husseino rankose".

V.Putinas taip pat priminė, jog Maskbva "daro nuolatinį spaudimą Irakui, kad šis sudarytų inspektoriams kuo daugiau galimybių dirbti". "Išties, Bagdadas turi atsakyti, kur dingo ginklai", - pridūrė jis.

V.Putinas taip pat sakė, kad į Iraką atvykus oficialiai delegacijai, kuriai vadovavo URM ministro pavaduotojas, Bagdadas neprieštaravo inspektorių pokalbiams su Irako mokslininkais, taip pat tam, kad jie būtų išvežti į užsienį duoti interviu.

Bagdadas sutiko, kad inspektoriai galės įeiti net į privačius namus, nors tai panašu į žmogaus teisių pažeidimą, bet Irakas ir su tuo sutiko. Visi galutiniai sprendimai, pabrėžė Rusijos vadovas, turi būti priimami Saugumo Taryboje.

Šiandien inspektoriai sako, jog jiems reikia dar laiko. "Mes pasitikime jų profesionalumu, todėl manome, kad jiems reikia duoti galimybę dar padirbėti Irake", - sakė Rusijos prezidentas.

S.Berlusconi savo ruožtu pareiškė, jog prieš pradedant karo veiksmus būtina nauja JT Saugumo Tarybos rezoliucija. "Tai legalizuoja tokius veiksmus", - pabrėžė Italijos premjeras.

Paklaustas, ar turint galvoje Europoje kilusius nesutarimus dėl Irako problemos, galima bendra Europos Sąjungos (ES) ir NATO politika, Italijos premjeras atsakė: "Jei Vladimiras Putinas bus Rusijos prezidentu dar daug metų ir aš taip pat liksiu Italijos ministrų tarybos pirmininko poste, mes drauge dirbsime ir sugebėsime šito pasiekti".

Analitikai S.Berlusconi vadina JAV ir Didžiosios Britanijos, reikalaujančių pradėti karinę operaciją prieš Bagdadą, diplomatiniu pasiuntiniu. Į Maskvą jis atvyko po susitikimų su George'u W.Bushu ir Tony Blairu.

Tuo tarpu V.Putinas savaitės pabaigoje ketina vykti į Berlyną ir Paryžių, nepritariančius Vašingtono ir jo sąjungininkų planams ir raginančius sureguliuoti krizę politinėmis priemonėmis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.