aA
Speciali komisija tyrė, kaip po sudėtingos širdies operacijos Santariškių klinikose mirė vienuolikmetė mergaitė. Medikų klaidų nerasta, tačiau dukros netekę tėvai sako, kad komisijos objektyvumu abejoja ir toliau ieškos teisybės.
Operacija
Operacija
Speciali komisija, tyrusi mergaitės mirtį po širdies operacijos Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose, nustatė, kad operaciją atlikęs britų širdies chirurgas dirbo profesionaliai.

"Faustai atlikti tyrimai ir paskirtas gydymas pasirinkti profesionaliai. Gydytojo Haw atlikta operacija buvo vienintelis kelias pailginti mergaitės gyvenimą, deja, ji mirė. Išnagrinėję šį mirties atvejį jokių priekaištų medikams neturime", - dienraščiui "Lietuvos žinios" sakė komisijai vadovavęs Kauno medicinos universiteto Kardiochirurgijos klinikos vadovas Rimantas Benetis.

11 metų Fausta Raudonytė mirė pernai gruodį po operacijos, kurią atliko įgimtų širdies ydų gydymo specialistas iš Didžiosios Britanijos Marcusas Haw (Markusas Ho).

Sveikatos apsaugos ministras specialią komisiją mirties priežasčiai ištirti sudarė po to, kai mirusios mergaitės tėvai viešai suabejojo, ar operacija buvo atlikta tinkamai.

Kaip anksčiau teigia pats chirurgas, atvėręs širdies ląstą ir širdies ertmes, jis rado tokį anatominį ydos variantą, kuris leido atlikti operaciją pranašesne metodika, nei ta, kuri buvo pasirinkta prieš operaciją.

Sausio pabaigoje Sveikatos apsaugos ministerijos išplatintame pranešime spaudai rašoma, kad "operacijos su dirbtine kraujo apytaka metu ir viso organizmo atšaldymo sąlygomis, kuomet skaičiuojama kiekviena minutė, gauti dar vieną tėvų sutikimą nebuvo galimybės".

Pasak ministerijos pranešimo, televizijos TV3 laidoje tai buvo įvertinta kaip paciento teisės pasirinkti paslaugą pažeidimas bei "užsieniečio gydytojo eksperimentas su Lietuvos vaikais".

Tiriamos vienuolikmetės mirties priežastys

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.