aA
Savaitgalį įsigaliojusi Nicos sutartis teisiškai įtvirtina Europos Sąjungos (ES) plėtrą ir sudaro palankias sąlygas mažesnių ES narių interesams ginti, teigia Europos komiteto vadovas, vyriausias Lietuvos euroderybininkas Petras Auštrevičius.
Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius
© ELTA
Nicos sutartis, pasirašyta 2000 metų gruodį, numato būtinas institucijų ir procedūrų reformas, kad ES galėtų sėkmingai funkcionuoti išsiplėtusi iki 25 valstybių.

Sutartyje numatyta, kad į ES įstojusiai Lietuvai Europos parlamente atstovaus 13 parlamentarų, o kai į ES įstos besiderančios Rumunija ir Bulgarija, Lietuvai atstovaus 12 parlamentarų. ES Taryboje Lietuva turės 7 balsus, tai yra, tiek pat, kiek Danija, Suomija, Airija ir Slovakija.

"Pagal Nicos sutartį matome, kad mažoms šalims bus reikiamai atstovaujama ES institucijose ir jos turės realių galimybių įtakoti sprendimus", - sakė P.Auštrevičius. Visose ES valstybėse Nicos sutartį ratifikavo parlamentai, airiai šiuo klausimu du kartus rengė referendumą.

Lietuva kartu su devyniomis kitomis kandidatėmis narystės derybas baigė pernai gruodį. Šių metų balandžio 16 dieną derybas baigęs šalių dešimtukas, tarp jų ir Lietuva, Graikijoje pasirašys Stojimo į ES sutartį.

Lietuva ketina tapti visateise ES nare 2004-ųjų metų gegužės 1 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.