aA
Pagarsėjęs protestuotojas, Marijampolės apskrities Kalvarijos savivaldybėje, Jungėnuose, gyvenantis 43 metų Vytautas Šunskis - ištikimas sau. Išrinktąjį Prezidentą Rolandą Paksą, neseniai apsilankiusį Marijampolėje, jis pasitiko kreipimusi „Dėl tragiškos padėties žemės ūkyje ir kaime".
Vytautas Šunskis
Vytautas Šunskis
© BNS foto
Suvalkietis suskaičiavo: tai jau kone dušimtasis kreipimasis, kurį pastaruoju metu valdžios institucijoms jis parašė ir pateikė kartu su bendražygiais.

Išgarsėjo žygiu į Vilnių

V.Šunskis labiausiai išgarsėjo praėjusiais metais, kai vasarą surengė dešimties žmonių žygį pėsčiomis iš Marijampolės į Vilnių. Keturias dienas ėję žygeiviai Žemės ūkio ministerijoje įteikė savo reikalavimus pagerinti kaimo žmonių padėtį. Šią peticiją pasirašė apie 4 tūkstančius Suvalkijos krašto žmonių.

Netrukus po to V.Šunskis Kalvarijoje įkūrė Lietuvos smulkiųjų ir vidutinių žemdirbių sąjungą, kurioje yra apie 500 narių. Pagal Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos sąrašą gruodžio mėnesį jis dalyvavo rinkimuose į Kalvarijos savivaldybės tarybą ir po keturių ankstesnių nesėkmingų mėginimų šįkart buvo išrinktas.

Akcijos padėjo karjerai

- Ar dešimtys jūsų surengtų mitingų, žygis pėsčiomis į Vilnių, naujos sąjungos įkūrimas padėjo jums patekti į valdžią, į kurią siekėte pakliūti nuo 1995 metų? - paklausė „Lietuvos rytas" V.Šunskio.

- Būčiau nenuoširdus, jeigu tvirtinčiau priešingai, nes tik būnant valdžioje įmanoma ką nors pakeisti. Į Kalvarijos savivaldybės tarybą pateko trys mūsų partijos žmonės. Vienas jų - ūkininkas iš Akmenynų Eugenijus Krampas žygiavo kartu su manimi pernai vasarą į Vilnių. Jis nešė vėliavą, todėl nutarėme jam patikėti aukštą antrąją vietą sąraše.

ūsų žygį į Vilnių daug kas lygino su prieš kelerius metus Vytauto Šustausko „ubagų žygiu" iš Kauno į Vilnių.

- Tas jų žygis buvo kitoks, jie norėjo atkreipti į save dėmesį. V.Šustauskas tikrai nebuvo ir nėra „ubagas". Mes kėlėme realius reikalavimus, pernai Marijampolės ir Kalvarijos savivaldybėse surengėme per 20 mitingų, kuriuose rinkosi šimtai įvairių kaimų, seniūnijų žmonių. Ne vienas su ašaromis akyse kalbėjo, kokia sunki padėtis kaime, kaip sunku išgyventi, kai žemės ūkio produkcijos supirkimo kainos itin mažos, darbo nėra, klesti girtuoklystė.

- Kaip jūsų rengtus mitingus ir žygį vertino darbdaviai - Žemės ūkio rūmai, kurių atstovu Marijampolėje jūs dirbate jau penkerius metus?

- Buvau įsitikinęs savo teisumu ir dabar manau, kad tie veiksmai davė rezultatų. Labai giriamas už savo veiklą tada nebuvau, man būdavo siūloma aprimti. Prieš žygį į Vilnių sulaukiau ir Valstybės saugumo departamento atstovų apsilankymo. Žygio metu pasiėmiau atostogų, iš manęs buvo paimta valdiško telefono kortelė, tačiau pasiūlymo išeiti iš darbo negavau.

"Lietuvos rytas"