aA
Buvusio Lietuvos premjero Gedimino Vagnoriaus vadovaujama Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga (KKSS) prašoma patikslinti savo narių sąrašus. Partija Teisingumo ministerijai buvo pateikusi sąrašus, kuriuose puikavosi 1034 narių pavardės bei kiti duomenys, tačiau po revizijos tinkamų narių liko tik 985.
Gediminas Vagnorius
Gediminas Vagnorius
© LRS
Pagal įstatymus, partijos turi turėti ne mažiau nei 1 tūkst. narių ir iki rinkimų likus kiek daugiau nei dviems mėnesiams privalo įrodyti teisėtą savo gyvavimą, pateikdamos narių sąrašus Teisingumo ministerijai. Pastaroji patikrina, kad nebūtų mirusių sielų, vienas ir tas pats asmuo nefigūruotų kelių partijų sąrašuose, o pateikiami duomenys atitiktų Gyventojų registro duomenis.

„Informavom juos apie tai, kad yra trūkumų ir jie per septynias dienas turi pataisyti. O tos septynios dienos tiksi, jeigu jie nepataisys, tai pasekmės bus liūdnos. Jų pateikti duomenys neatitinka Gyventojų registro, atradom ir pasikartojimų su kitomis partijomis. Ir čia tik rankiniu būdu patikrinus. (...) Jų sąrašo elektroninė versija net neatsidaro, tai nežinau kas būtų jeigu patikrintume dar ir jį...“, - DELFI pasakojo Teisingumo ministerijos Registrų departamento direktorius Klaidas Navickas.

Pats partijos lyderis G. Vagnorius sako, kad sąraše buvo tik korektūros klaidų, todėl kiek išsikraipė kai kurios narių pavardės. Be kita ko, politikas apgailestavo, kad KKSS neva yra vienintelė partija, kurios narių sąrašas buvo tikrinamas taip nuodugniai. Tačiau esą viskas jau yra pataisyta ir dokumentas artimiausiu metu bus pateiktas Teisingumo ministerijai.

Tuo metu K. Navickas, išgirdęs pasiteisinimus apie korektūros klaidas, pasipiktino: „Nesvarbu mums tos korektūros-nekorektūros klaidos, jų duomenys neatitinka Gyventojų registro duomenų. Korektūros klaidos nėra esminiai dalykai, tačiau jeigu man pagal viską nėra žmogaus Gyventojų registre, o keli nariai išvis kitose partijose sėdi“.

„Jeigu jie būtų mažiau arogantiški, tai greičiau viską sutvarkytų. Kodėl kitos partijos viską susitvarko ir problemų nemato“, - apibendrino ministerijos Registrų departamento direktorius.

Jeigu G. Vagnoriaus vadovaujama partija laiku nepataisys nurodytų trūkumų ir nepateiks tinkamo narių sąrašo, tuomet Teisingumo ministerija Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) praneš, jog minima politinė jėga neatitinka įstatymų numatytų reikalavimų. VRK tuomet turės spręsti, ar leisti KKSS dalyvauti spalio 12 d. vyksiančiuose Seimo rinkimuose į daugiamandatę apygardą.

Žlugus galimybei rinkimuose dalyvauti keliant partijos sąrašą, KKSS savo atstovus parlamente išvysti galės tik tuo atveju, jei šie iškovos mandatą vienoje iš 71 vienmandačių apygardų.

G. Vagnorius jau yra išsikėlęs savo kandidatūrą Telšių rinkimų apygardoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.