aA
"Maitinsime", – po karštų diskusijų su miesto valdininkais vakar nusprendė moksleivių maitinimą organizuojančių įmonių atstovės. Tačiau kaip pagaminti pietus už tris litus, jos neišmano. Šią užduotį verslininkės patikėjo mitybos specialistams.
Virtuvė, valgykla, maisto ruoša
© "Panevėžio balsas"
Moksleivių maitinimą organizuojančių įmonių vadovės vakar užtvindė sostinės savivaldybę. Pusšimtis savo interesų atėjusių ginti verslininkių pradžioje būriavosi vestibiulyje. Jos laukė, kol susitiks su Kultūros ir ugdymo departamento direktore Lijana Kairiene. Nors vizitas buvo suderintas dar prieš mėnesį, nesklandumų neišvengta.

"Jūsų tiek daug?" – priblokštas kelių dešimčių moterų būrio stebėjosi Interesantų aptarnavimo skyriaus vedėjas.

"Nors susitikimas registruotas mano vardu, įspėjau, kad mūsų bus daug", – paaiškino maitinimą keliose sostinės mokyklose organizuojančios įmonės savininkė Vitalija Jankūnienė.

Meras laiko nerado

Kol interesančių būriui priimti ieškota patalpų, moterys pričiupo pro šalį einantį merą Juozą Imbrasą. "Vaikai, žinau, kad jums skauda. Tačiau ne mes priimame įstatymus. Nusprendžia ten viršuje – mums lieka kapstytis. O mes neturime iš kur paimti. Biudžetą perskirstysime spalį", – paaiškinęs, kad ką tik pietavo, nuo smakro valydamasis trupinius kalbėjo J.Imbrasas.

Primygtinai paprašytas atsakyti į interesantėms rūpimus klausimus, meras pažiūrėjo į laikrodį ir pasiteisinęs, kad po kelių minučių turi dalyvauti susitikime, dingo.

Neturi nė cento

Pokalbiui su L.Kairiene buvo skirta miesto tarybos salė. Moterims susėdus liko vos trys laisvos kėdės.

"Ar galite atsakyti, kaip mums pradėti maitinti moksleivius, jei iki šiol negavome pinigų? Maitinti turėtume pradėti rugsėjo 2-ąją, bet šiandien neturime nė cento. Negalime gyventi garantiniais raštais, kuriuos žada administracijos direktorius Gintautas Paluckas. Maisto tiekėjams ir darbuotojams garantinių raštų nepakiši", – iš salės pasigirdo Onutės Zinkevičienės balsas. "Pagal kokią europinę programą Vilniaus savivaldybė žlugdo smulkųjį verslą? Girdėjau, jog jūs tik ir norite, kad pasitrauktume iš šio verslo. Tada savivaldybė esą rastų maitintojų, dirbsiančių už tiek, kiek ji mokės", – teiravosi V.Vilkotienė.

"Kaip žmogus jus suprantu, tačiau visi šie klausimai turėtų būti skirti ne man", – aiškino L.Kairienė.

Pasiūlė kompromisą

Vilniuje vienam vaikui pavalgyti skirtiems maisto produktams įsigyti skirta 3,6 lito. Šiuo metu laukiama atsakymo iš Finansų departamento, kiek lėšų miestas galės atriekti gamybos išlaidoms kompensuoti.

Geriausiu atveju tai bus 25 proc. produktų kainos. "Sutinku, kad 90 centų labai mažai, tačiau tik tiek galime sau leisti. Įstatymo pataisa dėl visų pradinių klasių moksleivių maitinimo buvo priimta tada, kai biudžetas jau buvo patvirtintas", – teisinosi L.Kairienė.

"Tada eikime į kompromisą: be tų 90 centų, atlyginkite išlaidas už vandenį ir elektrą", – siūlė verslininkės.

Plačių užmojų atsisakė

Salėje netikėtai pasirodęs Švietimo skyriaus vedėjas Julius Skestenis kompromisams nusiteikęs nebuvo: "Jau ir taip nemokate už patalpų nuomą. Maitinti nuo rugsėjo 2-osios privaloma: dabar dedate savo pinigų, o spalį perskirstę biudžetą kompensuosime. Jei nepatinka, nutraukite sutartį – ieškosime kitų maitintojų."

Išgirdusios, kad šiomis dienomis į įmonių sąskaitas bus avansu pervestos maitinti skirtos lėšos už rugsėjį, moterys pritilo. Užmojai iki tol, kol gaus kompensacijas gamybos išlaidoms, negaminti mokiniams pietų, subliuško – nors valgiaraščiai dar nesudaryti, maisto bus. Verslininkės raštiškai kreipėsi į Vilniaus visuomenės sveikatos centrą prašydamos sudaryti pietų valgiaraštį, kurio energinė vertė būtų ne mažiau kaip 800 kalorijų. "Už tris litus patys to padaryti nesugebame", – sakė įmonių vadovės.