aA
Seimo kancleris konservatorius Jurgis Razma parengė įstatymo projektą, kuriuo sovietmečiu profesinių sąjungų turėtas nekilnojamasis turtas būtų parduotas, o visoms profsąjungoms tektų glaustis dviejuose pastatuose.
Spaudos konferencijoje penktadienį jis informavo parengęs projektą, sprendžiantį įsisenėjusią Lietuvos TSR valstybinių profesinių sąjungų turto paskirstymo problemą.

Įstatymo projekte numatyta, kad Valstybės turto fondui būtų perduotas profesinių sąjungų turtas, kuris konkurso būdu būtų parduotas, o gautus pinigus profesinės sąjungos galėtų naudoti bendru susitarimu.

Tokiu būdu būtų parduodami Vilniaus koncertų ir sporto rūmai, Vilniaus ledo rūmai, Respublikiniai profesinių sąjungų kultūros rūmai, Kauno miesto darbo ir kultūros rūmų turto dalis, poilsio namai "Trakai", Lampėdžių poilsio namai, Valstybinė įmonė "Neringos kopos", Druskininių sanatorija "Nemunas", Palangos sanatorija "Jūratė", Palangos sveikatos rūmai, Anykščių reabilitacijos centras, Druskininkų gydomosios kūno kultūros ir ambulatorinio gydymo centras.

J. Razmos teigimu, visi šie pastatai ir objektai pastarąjį dešimtmetį buvo labai neracionaliai naudojami, dalis jų privatizuoti neteisėtu būdu.

Projekte taip pat numatoma, kad Lietuvos darbo federacija, Lietuvos profesinių sąjungų centras ir Lietuvos darbininkų sąjunga turi įsikurti Basanavičiaus, o Lietuvos profesinių sąjungų susivienijimas - Jasinskio gatvėse esančiuose pastatuose.

"Šiuo sprendimu bene pirmą kartą mūsų istorijoje būtų siūloma visą eilę pastatų paimti visuomenės reikmėms, teisingai už tai atlyginant", projekto esmę aiškino J. Razma.

Tačiau jis prognozavo, kad profsąjungos, ypač Darbininkų sąjunga ir Profesinių sąjungų centras, dėl šio projekto "tikrai pakels didžiulį triukšmą".

"Aš manau, kad Darbininkų sąjunga turėjo vilčių įsikurti visuose rūmuose ant Tauro kalno, o Profesinių sąjungų centras bus labai nelaimingas, sužinojęs, kad šiuo projektu siūloma dalį jo užimamų patalpų pasidalinti su kitais centrais, užuot labai keistai juos nuomojus įvairiems subjektams", teigė Seimo kancleris.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.