aA
Palangos gelbėjimo stotis keturiems vaikams nuo šiol kels šiurpą – prisilietusiems prie ją juosiančios tvoros berniukams smogė elektra. Vaikų tėvai spėja, kad gelbėtojai taip išvaiko vagis. Keturiems Kauno futbolo mokyklos auklėtiniams treniruotė paplūdimyje baigėsi pas medikus.
Tvora, gėlė, ilgesys
© Reuters/Scanpix
Su kitais būsimaisiais futbolininkais pajūriu bėgioję berniukai netyčia palietė tvorą. Visus juos nukrėtė stipri elektros srovė. Tai matė pajūryje tuo metu netoliese ilsėjęsi tėvai. Jų akyse vienas vaikas apsišlapino, kitas kibte prikibo prie tvoros.

Šį vaiką bandė gelbėti treneris Vytautas Vaškūnas. Pirmą kartą jam nepavyko atitraukti berniuko nuo įelektrintos tvoros. Tik antrą kartą, kai ir pats treneris buvo nukrėstas iškrovos, vaiką pavyko nustumti.

Vienuolikmečio mama pasakojo, kad elektra pakratytas vaikas buvo išblyškęs, lūpos pamėlusios, jis buvo sukrėstas ir labai išsigandęs. Visiems nukentėjusiesiems skaudėjo kojų raumenis, tirpo rankos, dalis kūno.

Tą pačią dieną vaikai apsilankė pas neurologą. Širdies kardiograma parodė, kad didesnių sutrikimų jie nepatyrė, bet profilaktiškai tyrimą patarta pakartoti po trijų dienų. Visi berniukai papildomai vartoja B grupės vitamino preparatus.

Vadą papiktino kaltinimai

Iš karto po įvykio nukentėjusiųjų tėvai kreipėsi į kurorto policiją ir paprašė išsiaiškinti, kas kaltas dėl incidento.

Kaunietė J.B. tikino, jog visų tėvų įsitikinimu, gelbėtojai tyčia metaline tvora paleidžia elektros srovę, taip norėdami apsaugoti turtą ir stoties teritoriją nuo vagių bei vandalų.

„Baisu net pagalvoti, kokios galėjo būti pasekmės, jei kuris nors dvejų metų vaikutis būtų prisilietęs prie tos tvoros“, – kraupo kaunietė.

Kurorto gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas piktinosi kaltinimais be pagrindo. Jis pasakojo jau kuris laikas įtaręs, kad į stotį patenka mažiau nei turėtų būti elektros energijos, tačiau anksčiau nei jo paties, nei darbuotojų elektra netrenkė.

„Tą rytą smėlis buvo šlapias nuo lietaus. Trenkė net stovint ant šlapio betono. Tai tikrai nelaimingas atsitikimas. Gelbėjimo stoties pastatas senas, tad ir elektros instaliacija nebe nauja. Panaši situacija yra ir Šventosios stotyje. Ten jau perdegė šeši garsiakalbiai“, – tikino J.Pirožnikas.

Elektrikai padarė klaidą?

Tvarkyti sugedusią elektros instaliaciją pagal sutartį pavesta palangiškio Vytauto Kuprio individualios įmonės specialistams.

V.Kuprys patvirtino, kad elektros nutekėjimas įvyko todėl, kad pastatas jau labai senas ir, ko gero, nebuvo kasmet apžiūrima jo elektros įranga. Klaidą jungdami laidus bus padarę stoties pastate elektros laidus vedžioję meistrai.

„Nelaimės dieną mūsų darbuotojai tik likvidavo avariją, o remonto darbus stotyje ketiname atlikti penktadienį. Mūsų įmonė yra įsipareigojusi tvarkyti elektrą ir Šventosios gelbėjimo stotyje“, – pasakojo V.Kuprys.

Įvykį tiriantys Palangos policijos pareigūnai kreipėsi į miesto savivaldybę. Jie paprašė išaiškinti, kas atsakingas už gelbėjimo stoties pastato, taip pat ir elektros, priežiūrą. Gauti atsakymą šią savaitę nesitikima.