aA
Generalinė prokuratūra ir Lietuvos kriminalinės policijos biuras sulaikė penkis kauniečius, kurie įtariami prieš šešerius metus pagrobę ir įkaitu Jonavos rajone laikę JAV pilietį Josephą Rafferty. Amerikietis turistas buvo nužudytas, kai nusikaltėliai iš jo pagrobė beveik 50 tūkst. litų. DELFI žiniomis, JAV pilietį nužudę nusikaltėliai jo kūną užkasė.
Įtariamasis JAV piliečio nužudymu
Įtariamasis JAV piliečio nužudymu
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)
Keturis vyriškius (brolius Nidą ir Rytį K., Antaną ir Andrių O.) ir vieną merginą (Ingridą M.) pareigūnai sulaikė antradienį Kaune. Tyrimą pareigūnai pradėjo prieš kelerius metus ir įtariamuosius visą laiką stebėjo. Nepatvirtintų šaltinių duomenimis, su pareigūnais sutiko bendradarbiauti vienas su nusikalstamu pasauliu siejamas asmuo. Neseniai jis buvo nubaustas pinigine bauda vienoje garsioje byloje.

JAV pilietis J. Rafferty buvo pagrobtas ir nužudytas 2002-aisiais, kai atvyko į Lietuvą kaip turistas.

Kaune jis susipažino su grupuotei priklausiusia Ingrida M., kuri užsienietį suviliojo ir pasiūlė papramogauti.

Merginai tarpininkaujant amerikietis buvo pagrobtas ir nuvežtas į vieną Jonavos rajone esančią sodų bendriją.

J. Rafferty namelyje buvo laikomas ir kankinamas dvi paras. Per šį laiką iš jo grupuotės nariai išviliojo daugiau kaip 10 tūkst. litų bei iš banko kortelės nuėmė visus buvusius JAV dolerius – iš viso grupuotė pasisavino beveik 50 tūkst. Lt.

Įtariamasis JAV piliečio nužudymo byloje
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Kai kauniečiai suprato, kad iš JAV piliečio daugiau nepavyks išvilioti pinigų, jie vyriškį nužudė ir, spėjama, užkasė miške. Ar kūnas rastas, pareigūnai kol kas nekomentuoja.

Nužudytojo užsieniečio niekas nepasigedo, nes jis dažnai keliauja po įvairias pasaulio šalis. Apie jo mirtį JAV piliečio tėvams pranešė Lietuvos pareigūnai.

Generalinė prokuratūra penkis įtariamuosius trečiadienį Vilniaus miesto antrojo apylinkės teismo paprašė suimti dviem mėnesiams. Ikiteisminio tyrimo teisėjai mano, kad yra pagrindo manyti, jog įtariamieji padarė nusikalstamas veikas, todėl patenkino prokurorų prašymus ir Kauno gyventojus leido suimti. Visi į teismą atvesti įtariamieji slėpė savo veidus.

Įtariamasis JAV piliečio pagrobimo byloje
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Grupuotės nariai įtariami ne tik neteisėtu laisvės atėmimu, nužudymu, turto pagrobimu, bet ir kitais nusikaltimais.

Vienas įtariamųjų JAV piliečio pagrobimo ir nužudymo byloje į teismą atėjo pasiremdamas ramentais – esą jis buvo susižalojęs dar prieš jo sulaikymą. Per sulaikymo operaciją kauniečiai nesipriešino, todėl specialiųjų priemonių jiems nereikėjo panaudoti.

Mergina, suviliojusi amerikietį
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Antradienį iki pietų sulaikyti įtariamieji buvo apklausti, tačiau jie į kalbas su pareigūnais nesileido.

Vienas įtariamųjų pareigūnams teigė, kad tuo metu, kai buvo nužudytas amerikietis, jis esą buvęs Norvegijoje. Tiesa, savo kelionės svetur aplinkybių jis negalėjo paaiškinti.

DELFI žiniomis, grupuotės nariams prokurorai yra pareiškę įtarimus ir dėl vieno kauniečio turto prievartavimo. Iš jo įtariamieji reikalavo apie 40 tūkst. Lt duoklės.

Be to, grupuotės nariams pareikšti įtarimai dėl jachtos vagystės 2003-iaisiais metais. Ją savininkas įvertino 120 tūkst. litų.

Manoma, kad pagrobtas JAV pilietis gali būti ne vienintelis vyriškis, kurį grupuotės nariai buvo pagrobę.

Įtariamasis
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.