aA
Naujas būdas svaigintis žiebtuvėlių dujomis baigėsi tragiškai. Aiškėja, kad praėjusią savaitę negyvas krūmuose rastas vaikas jas uostė prieš mirtį. Pardavėjos negali parduoti vaikams ne tik alkoholinių gėrimų, tabako gaminių, bet ir klijų bei degtukų.
Žiebtuvėlis, ugnis, liepsna
Žiebtuvėlis, ugnis, liepsna
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Gali būti, kad netrukus tokiame draudžiamų nepilnamečiams parduoti prekių sąraše atsiras ir dujos žiebtuvėliams pildyti.

Jos buvo praėjusią savaitę mįslingos vaiko mirties priežastis.

Devynmečio berniuko mirties paslaptį atskleisti padėjo jo draugai. Vaikas mirė bendraamžių akivaizdoje. Apie tai, kad vaikai svaiginosi, įtarta jau tada, kai pareigūnai apžiūrėjo velionio mirties vietą. Čia rastas flakonėlis dujų bei maišelių.

Penktadienį vakare viename prekybos centrų Taikos prospekte grupė Debreceno gatvėje gyvenančių vaikų nusipirko dujų ir pasiėmė kelis polietileno maišelius. Leisdami į maišelį dujas jie išstūmė deguonį ir traukė į plaučius kvėpuoti netinkamą oro mišinį.

Pernelyg ilgai kvėpavusiam deguonies stokojančiu mišiniu vaikui prasidėjo traukuliai. Netrukus jis mirė. Išsigandę berniuko draugai apie tikrąją vaiko mirties priežastį papasakojo neiškart.

Vaikams lengva nusipirkti

Klaipėdoje tai kol kas pirmas atvejis, kai vaikas mirė prisiuostęs žiebtuvėlio dujų. Prieš keletą metų paaugliai dažniau svaigindavosi uostydami klijus „Momentas“. Būta atvejų, kai apsvaigę jie nukrito nuo stogo. Klijais apsinuodijusius mažuosius pacientus ne kartą teko gaivinti Vaikų ligoninės medikams.

Kvėpuoti žiebtuvėlio dujomis yra kol kas lengvai vaikams prieinamas ir nebrangus būdas apsvaigti, vis labiau plintantis tarp paauglių ir net mažamečių.

Uostamiesčio Vaikų ligoninės Reanimacijos skyriaus vedėjos Linos Survilaitės teigimu, kol kas nepilnamečiai dažniausiai svaiginasi alkoholiu. Medikams čia dar neteko gelbėti dujomis apsinuodijusių vaikų gyvybių.

Perduoti dujų nedraudžiama

Būdas svaigintis dujomis žiebtuvėliams atkeliavo iš įkalinimo įstaigų. Nebežinodami, kaip prasimanyti kvaišinamųjų priemonių, kaliniai išbando viską, ką jiems leidžiama turėti.

Dujos žiebtuvėliams kol kas nėra įtrauktos į draudžiamų perduoti areštuotiesiems bei įkalintiems asmenims daiktų sąrašą.

Uostamiesčio areštinės viršininkas Sigitas Bulovas tikino dar nepastebėjęs tendencijos, kad areštantams siuntiniuose būtų perduodamos minėtos dujos.