aA
Bosnijos serbų karo nusikaltėlis Radovanas Karadžičius, vadinamas vienu iš labiausiai ieškomų pasaulio nusikaltėlių, buvo sulaikytas Serbijoje, praėjus daugiau nei dešimtmečiui nuo jo paieškos pradžios, pranešė BBC.
Radovanas Karadžičius
Radovanas Karadžičius
© Reuters/Scanpix
Bosnijos serbų karo laikų politinis lyderis dingo 1996 metais.

Jungtinių Tautų (JT) tribunolas kaltina R. Karadžičių karo nusikaltimais ir genocidu dėl 1995 metų žudynių Srebrenicoje.

BBC korespondento teigimu, naujos proeuropietiškos Serbijos vyriausybės paskyrimas atvėrė kelią R. Karadžičiaus sulaikymui. Europos Sąjunga (ES), prie kurios Serbija siekia prisijungti, darė Belgradui spaudimą sulaikyti ir perduoti karo nusikaltėlius JT karo nusikaltimų tribunolui Hagoje. Tačiau R. Karadžičiaus karo laikų kariuomenės lyderis Ratkas Mladičius kol kas dar yra laisvėje.

R. Karadžičiaus sulaikymą karo nusikaltimų tribunolas Hagoje pavadino "labai svarbiu įvykiu".

Serbijos prezidento kanceliarija pareiškė, kad jis nedelsiant stos prieš Belgrado karo nusikaltimų teismą, o tai reiškia, kad sulaikytasis netrukus bus perduotas Hagos tribunolui.

Pareigūnų teigimu, kol kas nebus paviešinta jokios naujos informacijos apie R. Karadžičiaus sulaikymą. Trečiadienio rytą susitikimą Belgrade rengia prokurorų, policijos vadų ir žvalgybos komandos.

"Šią naktį buvo nustatyta R . Karadžičiaus buvimo vieta, ir jis buvo suimtas" Serbijos saugumo pareigūnų, teigiama prezidento Boriso Tadičiaus kanceliarijos pareiškime, nepateikiant išsamesnių detalių.

Serbijos vyriausybės šaltinis naujienų agentūrai "Reuters" sakė, kad R. Karadžičius jau kelias savaites buvo sekamas, vadovaujantis užsienio žvalgybos pateiktais duomenimis.

Prie karo nusikaltimų teismo rūmų Belgrade buvo dislokuotos ginkluotosios pajėgos, baiminantis susirėmimų su nacionalistais, kurie R. Karadžičių laiko šalies didvyriu. "Jis nepasidavė, tai ne jo stilius", - prie teismo skandavo jo brolis Luka Karadžičius.

R. Karadžičiaus ir kitų karo nusikaltėlių sulaikymas buvo viena iš pagrindinių sąlygų, kurias Serbija turėjo įvykdyti, siekdama narystės ES. Bendrijos plėtros komisaras Olli Rehnas džiugiai sutiko šias naujienas.

R. Karadžičius su "įtikinama" maskuote dirbo privačioje netradicinės medicinos klinikoje Belgrade

Sulaikytasis Bosnijos serbų karo nusikaltėlis Radovanas Karadžičius praktikavo netradicinę mediciną ir gyveno Serbijos sostinėje Belgrade, pranešė BBC.

Jis dirbo privačioje klinikoje ir buvo itin "gerai užsimaskavęs" - su ilga balta barzda. R. Karadžičius vadino save Draganu Dabičiumi, teigė Serbijos pareigūnai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.