aA
Saulius Svaldenis
Saulius Svaldenis
Beveik kas trečias naujagimis Lietuvoje dabar gimsta tokiose šeimose, kai tėvai nėra oficialiai sudarę santuokos. Norint, kad vaikas gimimo liudijime turėtų įrašytus abu – ir motiną, ir tėvą – reikia kreiptis į notarą. Šis notarinis veiksmas vadinasi tėvystės pripažinimo patvirtinimas.

Jei tėvai geranoriškai sutaria, kad kūdikis yra jų abiejų vaikas, jie tai tvirtina pas notarą. Su naujuoju, notaro išduotu dokumentu vaikas registruojamas civilinės metrikacijos skyriuje ir nuo to momento jis jau oficialiai turi ir tėvą, ir motiną, nurodytus gimimo liudijime.

Į klausimą, ar tėvu gali būti tas, kuris tiesiog nori juo būti, bet nebūtinai iš tiesų biologiškai yra, notaras Saulius Svaldenis atsako:

„Savanoriškam tėvystės pripažinimui nereikalaujama, kad vyras būtų biologiniu vaiko tėvu. Kaip nustatyta Civiliniame kodekse, pakanka, kad asmuo laikytų save vaiko tėvu, t.y. notaras negali reikalauti tėvystės įrodymų ir pagrindinis kriterijus yra asmenų valia (vaiko tėvo ir motinos). Notaro užduotis ir yra nustatyti, ar asmuo laiko save vaiko tėvu, ar supranta tėvystės pripažinimo teisines pasekmes.

Praktikoje yra buvę atvejų, kai asmuo pareiškė, jog jis „tiktai norintis duoti vaikui savo pavardę, o apie tėvo pareigas norėtų nieko nežinoti. Tokiu atveju notaras tėvystės pripažinimo tvirtinti praktiškai negali“.

Būna situacijų, kad motina žino, kad tikrasis tėvas yra, pavyzdžiui, Jonas, bet Jonas su tuo nesutinka ir tėvystės nei pas notarą, nei išvis nepripažįsta. Taip nutikus, notarai pataria kreiptis į teismą.

„Dabar tikrai daug jaunų porų gimdo vaikus nesusituokusios, todėl notarinį veiksmą dėl tėvystės pripažinimo patvirtinimo aš esu linkęs vadinti „vyrai tesi savo pažadą“, – sako Saulius Svaldenis. Kitu atveju, jei vaiko tėvai nėra sudarę santuokos ir nesikreipia į notarą dėl tėvystės pripažinimo (ar į teismą dėl tėvystės nustatymo), tai vaikui suteikiama tik motinos pavardė, tautybė ir jos nurodytas vardas, o gimimo liudijime grafa apie vaiko tėvą lieka tuščia.

Dar, kalbėdami šia tema, notarai žino vieną aplinkybę – tai vaiko amžius. Kas atsitinka, jei vaikas sulaukė 10 metų ir dėl kokių nors priežasčių tik dabar norima pripažinti tėvystę? Notaras Saulius Svaldenis sako, kad čia jau reikia rašytinio vaiko sutikimo: „Jei ūgtelėjęs vaikas nesutiks, tai tėvu ir netapsi“.

Notaras juokauja, kad atlikdami tėvystės pripažinimo aktą, jo kolegos jaučiasi kaip „kunigai per krikštynas – tėvai linksmai nusiteikę pasirašinėja dokumentą, vaikelis krykštauja, o notaras tvirtina jų valią“.

„Tačiau geriausia būtų, jei vaikas iškart gimęs turėtų abu tėvus – ir motiną, ir tėvą, o tai užtikrina jų santuokos liudijimas“, - įsitikinęs notaras Saulius Svaldenis.