aA
Jugoslavijos vyriausybė trečiadienį prapliupo precedento neturinčiais keiksmais, tarptautinio karo nusikaltimų tribunolo vyriausiąją prokurorę pavadindama šliundra Jungtinių Valstijų tarnyboje.
Teisingumo ministras Petaras Jojičius 25 puslapių atvirame laiške Hagos tribunolui pasmerkė vyriausiąją prokurorę Carlą del Ponte (Karlą del Pontę) ir visą teismą, kurį vadino "neteisėtu". Jis patikino, kad Jugoslavija niekada neišduos jos teritorijoje gyvenančių įtariamųjų, tarp kurių yra ir šalies prezidentas Slobodanas Miloševičius.

S. Miloševičius pernai buvo apkaltintas žvėriškumais, kurie 18 mėnesių vyko prieš Kosovo albanus. Jugoslavijos pajėgų represijas sustabdė tik NATO bombardavimai, trukę 78 dienas.

"Jūs vadovaujate tamsiam kalėjimui kaip didžiausia šliundra, jūs parsidavėte amerikiečiams ir pristatote jiems nekaltus serbus jėga, juos grobdama ir žudydama", sakoma teisingumo ministro laiške.

Jugoslavija neseniai apkaltino tribunolą prisidėjus prie slapto dviejų įtariamųjų suėmimo Jugoslavijos teritorijoje ir jų išvežimo per Bosnijos sieną. Šie įtariamieji anksčiau atsisakė pasiduoti savo noru.

P. Jojičius kaltino prokurorę, kad ši, pasinaudodama "apgaule, pagrobė ir nužudė" abu kaltinamuosius. Jugoslavijos policija neseniai suėmė aštuonis žmones kaltinamus pagrobimu ir įtariamųjų atvežimu į Hagą.

Ultranacionalistinei Serbų radikalų partijai priklausantis ministras nepagailėjo kaltinimų ir JAV valstybės sekretorei Madeleine Albright (Madlenai Olbrait). Pasak P. Jojičiaus, ji "įvykdė daugybę nusikaltimų prieš serbus".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.