aA
47 metų socialistas Jose Luisas Rodriguezas Zapatero penktadienį patvirtintas Ispanijos vyriausybės vadovu antrajai kadencijai. 350 vietų Deputatų Kongresas (Generalinių Kortesų žemieji rūmai) pritarė jo kandidatūrai paprastąja balsų dauguma.
Ispanijos premjeras Jose Luis Rodriguez Zapatero
Ispanijos premjeras Jose Luis Rodriguez Zapatero
© Reuters/Scanpix
J. L. R. Zapatero parėmė tik Ispanijos socialistų darbininkų partija (ISDP), kuri nedidele persvara laimėjo kovo mėnesį įvykusius parlamento rinkimus. Už jį balsavo 169 parlamentarai, prieš - 158, daugiausia opozicinės Liaudies partijos nariai. 23 deputatai, atstovaujantys nedidelėms partijoms, susilaikė.

Prieš balsavimą kandidatas į premjero postą pabrėžė, jog jo naujoji vyriausybė "skubiai reaguos į pasaulinės krizės padarinius". Jis taip pat pareiškė esąs įsitikinęs, jog pavyks surengti profsąjungų ir darbdavių derybas dėl socialinės sutarties pasirašymo, kad būtų padidintas Ispanijos ekonomikos konkurencingumas.

Antroji J. L. R. Zapatero kadencija prasideda kitaip nei įprasta. Jis - pirmasis Ispanijos vyriausybės vadovas, patvirtintas per antrąjį balsavimą parlamente paprastąja dauguma, o ne - kaip iki šiol - absoliučia dauguma per pirmąjį balsavimą.

Socialistų lyderis vadovaus mažumos vyriausybei , kuri bus priversta ieškoti kitų partijų paramos.

Šeštadienį Ispanijos premjeras duos iškilmingą priesaiką karaliui Chuanui Karlui I (Juan Carlos I).

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.