aA
Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetams atėjo neramios dienos – policijos ir prokuratūros pareigūnams pavyko atskleisti keletą net prieš 13-14 metų įvykdytų ir iki šiol neatskleistų sunkių nusikaltimų. DELFI žiniomis, keli buvę gaujų nariai sutiko bendradarbiauti su teisėsaugininkais – mainais už neliečiamumą jie sutiko parašyti „nuoširdžius prisipažinimus“ apie „daktarų“ ir kitoms gaujoms priskiriamų veikėjų įvykdytas žiaurias žmogžudystes.
Lukiškių tardymo izoliatorius - kalėjimas, kalėjimas
Lukiškių tardymo izoliatorius - kalėjimas, kalėjimas
© DELFI
Viena jų – su nusikalstamu pasauliu sieto Arvydo Mučinsko, pravarde „Mačialka“, nužudymas. Vyriškį keli nusikalstamo pasaulio veikėjai dar 1994-aisiais (tiksliai nenustatytu metu) iš Vilijampolėje esančio restorano „Vilula“ išvežė į mišką ir pasmaugę užkasė. Iki šiol pareigūnams nebuvo žinoma, kokiomis aplinkybėmis šis vyriškis buvo dingęs.

Ar jau yra rastas „Mačialkos“ kūnas, pareigūnai kol kas neatskleidžia. Dėl šio nusikaltimo Policijos departamento kriminalistai sulaikė ir į areštinę uždarė 35 metų kaunietį Vaidą Vancevičių. Teismas įtariamąjį leido suimti trims mėnesiams.

V. Vancevičius – ne vienintelis, kurio pavardė minima A. Mučinsko nužudyme. Įtariama, kad šio nusikaltimo padaryme galėjo dalyvauti dar keturi „daktarų“ grupuotei priskiriami vyriškiai. Vienas jų – prieš aštuonerius metus paslaptingomis aplinkybėmis miręs artimas Henriko Daktaro („Henytės“) bičiulis Vidmantas Siaurusevičius.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Zdislavas Tuliševskis DELFI pripažino, jog atlieka ikiteisminį tyrimą dėl žudynių Kaune 1994-aisiais, tačiau tyrimo detalių kol kas nekomentavo.

Nors įtarimai dėl dalyvavimo A. Mučinsko nužudyme nėra pateikti, tačiau šiame epizode minima ir Virginijaus Silvestravičiaus, pravarde „Virgelis“, pavardė. Jį kriminalistai sulaikė, o teismas leido suimti praėjusių metų gruodį.

Įtariama, kad jis gali būti susijęs su brolių Sauliaus ir Žydrūno Čiapų gauja sieto Arvydo Liutkaus nužudymu. Jis buvo nušautas vienoje Kauno degalinėje.

V. Silvestravičiaus pavardė taip pat buvo minima nužudyto kunigo Ričardo Mikutavičiaus paveikslų pardavimo byloje.

DELFI žiniomis, pastaraisiais mėnesiais po Nepriklausomybės atkūrimo padarytų nusikaltimų tyrimas smarkiai pasistūmėjo į priekį. Žudynių detales pareigūnams sutiko atskleisti, kai su jais sutiko bendradarbiauti keli su nusikalstamu pasauliu siejami asmenys. Už tai „torpedos“ tikisi būti atleistos arba bent nuteistos švelnesnėmis nei numato įstatymas bausmėmis už padarytus nusikaltimus.

Pareigūnai Kaune atliko nemažai operatyvinių veiksmų ir kratų, keli asmenys buvo sulaikyti.

DELFI primena, kad Vilniaus apygardos teismas jau yra išnagrinėjęs vieną bylą dėl daugiau kaip prieš dešimtį metų Kaune įvykdytų „daktarų“ nusikaltimų. Buvo nustatyta grupė asmenų, kuries pareigūnai priskyrė apie 10 žiaurių nužudymų.

Kauno nusikaltėliai buvo teisiami dėl banditizmo, tyčinių nužudymų ir pasikėsinimų nužudyti sunkinančiomis aplinkybėmis, šaudmenų ir sprogmenų laikymo. Šioje byloje buvo kaltinamas ir Lietuvos jaunųjų verslininkų sąjungos prezidentas Gintaras Skobas, tačiau jam byla buvo nutraukta dėl senaties.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.