aA
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Vilniaus apskrities skyriuje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos ir nelegalios prekybos netauriaisiais metalais. Didelė grupė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos ir Vilniaus m. apylinkės prokuratūros pareigūnų, bendradarbiaudama su Vilniaus apskrities valstybine mokesčių inspekcija, realizavo surinktą operatyvinę informaciją ir Klaipėdos, Utenos, Vilkaviškio, Šiaulių, Raseinių, Utenos, Mažeikių, Marijampolės, Vilniaus miestuose sulaikė nusikalstamos veiklos organizatorius bei jos bendrininkus.
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Sulaikyti asmenys įtariami suklastotus juridinio asmens dokumentus naudoję apgaulingai buhalterinei apskaitai tvarkyti ir neturėdami licencijos (leidimo) vertęsi netauriųjų metalų laužo ir atliekų supirkimu. Pirminiais duomenimis, suburtos organizuotos grupės veiklos mastas per 3 mėnesių laikotarpį siekė daugiau nei 1 milijoną litų, į Lietuvos Respublikos biudžetą nesumokėta 165 000 litų gyventojų pajamų mokesčio.

Kaip informuoja FNTT, ikiteisminio tyrimo metu buvo sulaikyta 19 asmenų, tarp jų ir nusikalstamos veikos organizatorius M. Ž. Šiems asmenims pareikšti įtarimai dėl didelės vertės sukčiavimo, neteisėtos ūkinės veiklos stambiu mastu, dokumentų klastojimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Trims nusikalstamos veikos bendrininkams, tarp jų ir organizatoriui, buvo paskirta kardomoji priemonė – suėmimas, kitiems nusikalstamos veikos bendrininkams paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Tyrimo metu išaiškinta, kad nusikalstamos veikos organizatorius nuo 2007 m. gruodžio mėn. iki 2008 m. kovo mėn. pats arba per kitus nusikalstamos veikos bendrininkus, neturėdamas licencijos verstis netauriųjų metalų laužo ir atliekų supirkimu ir realizavimu, organizavo ir vykdė tokių metalų laužo ir atliekų supirkimą iš įvairių fizinių asmenų, gyvenančių Klaipėdos, Utenos, Vilkaviškio, Šiaulių, Raseinių, Utenos, Mažeikių, Marijampolės, Vilniaus miestuose. Siekiant išvengti mokesčių ir nuslėpti neteisėtos veiklos mastą, buvo pasinaudota specialiai šiam tikslui įsigyta bendrove.

Klastojant bendrovės buhalterinės apskaitos dokumentus, metalo laužas ir atliekos, neva kaip neatlygintinai įgytos ardant pastatus, buvo parduodamos realiai veiklą Lietuvoje vykdantiems metalo supirkimu užsiimantiems ūkio subjektams. Šių subjektų pervesti į bendrovės sąskaitą pinigai (turimais duomenimis, ne mažiau kaip 1 100 000 litų) tą pačią arba kitą dieną būdavo išgryninami, po to, neįforminus pinigų mokėjimą patvirtinančių dokumentų, išmokami netauriųjų metalų laužą ir atliekas be dokumentų pardavusiems fiziniams asmenims, o gautas pelnas pasidalinamas tarp nusikalstamos veiklos bendrininkų.

Tyrimo metu buvo atlikta daugiau kaip 50 kratų įtariamųjų automobiliuose bei gyvenamosiose vietose. Nuodugniau išnagrinėjus kratų metu paimtus dokumentus, įtariamųjų ratas gali plėstis.

Ikiteisminis tyrimas yra atliekamas toliau, jį organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus m. apylinkės prokuratūros 1-asis nusikalstamų veikų tyrimo skyrius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.