aA
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) išnagrinėjęs kelis kartus už vairavimą esant neblaiviam bei neturint teisės vairuoti bausto piliečio skundą, paliko galioti administracinio arešto paskyrimą.
Neblaivus vairuotojas - karikatūra
Neblaivus vairuotojas - karikatūra
© DELFI
Klaipėdos rajone gyvenančiam piliečiui teismas skyrė 20 parų areštą, kadangi per vienerius metus už tokios pačios rūšies teisės pažeidimą, t.y. už transporto priemonės vairavimą esant neblaiviam ir neturint teisės vairuoti, administracine tvarka jis buvo baustas 2 kartus.

Pažeidėjas buvo baustas ir už tai jog, vairavo, nors teisė vairuoti buvo atimta. Paskirtų baudų klaipėdietis nesumokėjo.

Vairuotojas Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo prašė sušvelninti paskirtą nuobaudą ir paskirti piniginę baudą. Nurodė, jog pažeidimai formalūs – niekas nenukentėjo, o jis yra nepriekaištingas darbuotojas, vedęs ir išlaiko mažametį sūnų bei žmoną.

Bylą nagrinėjusi LVAT teisėjų kolegija konstatavo, jog vairuotojo padaryti pažeidimai „neabejotinai leidžia daryti išvadą apie pažeidėjo asmenybę, jo polinkį pažeidinėti Kelių eismo taisykles bei neatsakingumą“. Anot teismo, jam paskirtos baudos nebuvo efektyvios atsakomybės priemonės, kurios padėtų suvokti įstatymo reikalavimų laikymosi būtinybę (privalomumą).

Teismas pabrėžė, jog „administracinė nuobauda – tai atsakomybės priemonė, skiriama administracinį teisės pažeidimą padariusiems asmenims nubausti bei siekiant auklėti, kad jie laikytųsi įstatymų, gerbtų bendro gyvenimo taisykles, nepadarytų naujų teisės pažeidimų“.

Vyriausiasis administracinis teismas atkreipė dėmesį, jog pažeidėjas padarė vieną pavojingiausių administracinių teisės pažeidimų, sukeliantį pavojų ne tik transporto eismo saugumui, bet ir žmonių gyvybei ir sveikatai. Tai, anot teismo, rodo asmens itin neatsakingą požiūrį į eismo saugumą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.