aA
Antradienį ryte (balandžio 8-ąją) posėdžiavusi Nekilnojamojo paveldo vertinimo taryba nusprendė į kultūros paveldo registrą įtraukti teritoriją, kuri apima menamas senųjų žydų kapinių Šnipiškėse ribas, tačiau aplenkti vietas, ant kurių jau stovi pastatai - Karaliaus Mindaugo apartamentus bei Sporto ir koncertų rūmus.
Vilnius, Olimpiečių g. 1
Vilnius, Olimpiečių g. 1
© DELFI (E.Utyros nuotr.)
Kad dabartinėje Sporto rūmų vietoje kadaise buvo laidojami žmonės neabejoja niekas, o dėl to, ar Karaliaus Mindaugo apartamentai taip pat suręsti ant žmonių kaulų, išsiaiškinti jau nelemta.

Posėdžiavę specialistai kalbėjo, kad Lietuvos istorijos institutas, kuris tvirtina turįs įrodymų, kad apartamentai pastatyti ant žmonių kaulų, neturi licencijos atlikti kartografinių tyrimų, tad labiau verta pasitikėti priešingomis UAB "Vilniaus planas" išvadomis. Jose teigiama, kad Karaliaus Mindaugo apartamentų vietoje žydų kapinių niekada nebuvo.

Taip Nekilnojamojo paveldo vertinimo taryba nusprendė neturėdama nei archeologinių, nei geofizinių tyrimų išvadų ir nepasikvietusi į pokalbį "Vilniaus plano" ir Lietuvos istorijos instituto atstovų. Sprendimą kuo greičiau priimti spaudė vyriausybė, neatsiginanti tarptautinės kritikos ir siekianti apsaugoti teritoriją nuo žemės darbų.

Apartamentų teritorija nuo tyrimų apsaugota

Kol Vyriausybė vangiai aiškinosi senųjų žydų kapinių Šnipiškėse ribas, apsukrūs statytojai įteisino galimai ant žmonių kaulų iškilusius apartamentus. Antrasis Karaliaus Mindaugo apartamentų korpusas prieš savaitę buvo sėkmingai priduotas Statybų priežiūros inspekcijai. Verslininko Kęstučio Musteikio naujadaras, kuriam statyti leidimas mįslingomis aplinkybėmis išduotas premjerui Gediminui Kirkilui jau sudarius komisiją, įpareigotą tirti Šnipiškių žydų kapinių ribų klausimą, kliūčių savo kelyje nesutiko.

Leidimus išdavusių pareigūnų pavardės iki šiol nepaviešintos, jie nėra nubausti ir kas verslininkams turėtų kompensuoti nuostolius, jei vis dėlto būtų priimtas sprendimas griauti, iki šiol neaišku. Kol kas sėkmingai teritorijoje besidarbuojantys verslininkai garsiai pretenzijų nereiškia, tačiau nuostolių kompensavimas gali gulti ir ant mokesčių mokėtojų pečių.
Džina Donauskaitė:

Žemės darbus šioje teritorijoje draudęs įsakymas atsirado tik tada, kai verslininko K.Musteikio vadovaujamas „Vilniaus dengtas Žalgirio plaukimo baseinas“ išrausė 4 metrų gylio duobę, ir jau tada, kai gamtinės sąlygos archeologiniams tyrimams buvo nepalankios. Užtat skubantiems statybininkams nepalankių oro sąlygų nėra. Kadangi į žemę pasirausta dar prieš draudimus, Karaliaus Mindaugo apartamentų antrasis pastatas per žiemą statyti baigtas.

Palaiminus apartamentus Statybų inspekcijoje, o Nekilnojamojo paveldo vertinimo tarybai į kultūros vertybių registrą rekomendavus įtraukti tik tą teritoriją, į kurią neįeina Karaliaus Mindaugo apartamentai, verslininkai gali būti ramūs - premjero pagrūmojimas "greičiausiai reikės griauti" - nebeturi jokio juridinio pagrindo. Aurelijus Kuisys, Vilniaus apskrities teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento direktorius, atkerta, kad niekieno išvadų statinį pripažinti netinkamu nėra, leidimai statyti – tvarkingi, o pats statinys tiesiog nepriekaištingas ir atitinka projekto sprendinius.

Belieka priminti, kad leidimus išdavusių pareigūnų pavardės iki šiol nepaviešintos, jie nėra nubausti ir kas verslininkams turėtų kompensuoti nuostolius, jei vis dėlto būtų priimtas sprendimas griauti, iki šiol neaišku. Kol kas sėkmingai teritorijoje besidarbuojantys verslininkai garsiai pretenzijų nereiškia, tačiau nuostolių kompensavimas gali gulti ir ant mokesčių mokėtojų pečių. Trečiadienį ir ketvirtadienį premjeras G.Kirkilas į šiuos „Atgimimo” nuogąstavimus laiko atsakyti nerado.

Vyriausybės komisija teisinosi prastomis oro sąlygomis

Į postą grįžusi Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė prašė valdininkų išvengti žygdarbio įteisinti ginčytinas statybas, tačiau į jos prašymus niekas neatsižvelgė. Apie tai, kad pastatas jau priduotas ir jo eksploatavimą palaimino Statybų priežiūros inspekcija, Kultūros paveldo departamento direktorė ir šios institucijos atstovas spaudai sužinojo tik kitą dieną ir tik iš „Atgimimo“ žurnalistės.

„Tai kaip daužymas galva į betoną“, – „Atgimimui“ prasitarė užsienio reikalų ministro Petro Vaitiekūno vadovaujamą komisiją, sukurtą išsiaiškinti tikrąsias žydų kapinių ribas, palikęs Seimo narys Emanuelis Zingeris. Pasak jo, klausimas dėl žydų kapinių ribų nustatymo judėjęs labai lėtai. Užtruko susirašinėjimas su ministerijomis, pradėti tyrimus trukdė oro sąlygos. Todėl, nors ir tikėdamas, kad užsienio reikalų ministro vadovaujama komisija yra kur kas geresnė, nei vadovauta kultūros viceministro Gintaro Sodeikos, iš komisijos jis pasitraukė.

Kol investiciniai projektai šioje teritorijoje slysta kaip sviestu patepti, senųjų Šnipiškių kapinių ribų klausimas jau antri metai oficialiai kabo ore. Kada prasidės ir kiek gali užtrukti archeologiniai ir geofiziniai tyrimai likusioje teritorijos dalyje iki šiol neaišku.

Nauji investiciniai projektai pajudėjo

Vasario pabaigoje Architektų sąjunga paskelbė teritorijos tarp Neries upės, Rinktinės, Šeimyniškių ir Raitininkų gatvių, Vilniuje projekto urbanistinių - architektūrinių pasiūlymų konkurso nugalėtojus. Ši teritorija priklauso Ūkio banko investicinei grupei.

G.Kirkilo partijos bičiulis, ilgametis Vilniaus savivaldybės tarybos narys socialdemokratas Gediminas Paviržis, o dabar – ŪBIG projektų vadovas, „Atgimimui“ sakė, kad teritoriją pagal konkursą laimėjusį projektą išplėtoti žadama per trejus ketverius metus. Beje, jis pabrėžia, kad teritorijoje nebus imtasi nieko tol, kol bus paskelbtos Vyriausybės komisijos išvados dėl tikslios senųjų žydų kapinių ribos.

Tuo tarpu Diana Varnaitė prognozuoti, kiek gali užtrukti viešųjų pirkimų konkursas ir archeologiniai tyrimai, nesiryžta. „Tai yra palyginti didelė teritorija. Valdovų rūmų teritorija tiriama metų metus. Negaliu net apytiksliai pasakyti, kiek mokslininkai ten galėtų užtrukti“, – sakė ji.

Vangi kapinių paieška naudos davė tik statybų užsakovams

2006–ųjų gruodis. Premjeras suburia kultūros viceministro G.Sodeikos vadovaujamą darbo grupę, kuriai paveda aiškintis senųjų žydų kapinių teritorijos ribas.

2007–ųjų sausis. Lietuvos istorijos institutas pristato istorinį atlasą, kuriame pateikia išvadas, kad žydų kapinių riba greičiausiai eina per naujųjų Karaliaus Mindaugo apartamentų teritoriją. Tam, kad galima būtų įsitikinti, rekomenduoja kuo skubesnius archeologinius tyrimus.

2007–ųjų vasaris. Karaliaus Mindaugo apartamentų statytojai, likus mėnesiui iki pirmojo G.Sodeikos vadovaujamos komisijos posėdžio, gauna leidimą statyti antrąjį pastatą toje pačioje ginčytinoje teritorijoje.

2007–ųjų kovas. Į posėdį pirmą kartą susirenka G.Sodeikos vadovaujama komisija (praėjus net trims mėnesiams nuo komisijos įsteigimo).

2007–ųjų rugpjūtis. Po viešo tarptautinės žydų bendruomenės atstovo laiško Lietuvos vadovams G.Sodeikos vadovaujama komisija performuota. Jai pradeda vadovauti užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas. Iš komisijos pasitraukė Žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius. Jis pareiškė, kad šis klausimas pirmiausia yra Lietuvos reikalas. Tai, kaip procesas vyks, tarptautiniu mastu atskleis valstybės požiūrį į šalyje gyvenančią žydų bendruomenę.

2007–ųjų spalis. Įsigalioja Kultūros paveldo departamento draudimas šešis mėnesius teritorijoje atlikti žemės darbus.

2008–ųjų vasaris. JAV Kongreso Užsienio reikalų komitetas dėl Karaliaus Mindaugo apartamentų statybų priėmė rezoliuciją, kurioje kritiškai įvertino Lietuvos neveiklumą ir nesugebėjimą saugoti istorinės atminties objektų. Ši rezoliucija, planuojama, bus svarstoma JAV Kongrese.

2008–ųjų kovas. Baigiasi šešių mėnesių draudimas teritorijoje atlikti žemės darbus. Kultūros paveldo departamentas šį terminą pailgina dar dviem mėnesiams. Pagal įstatymą tai maksimalus terminas, per kurį teritorijoje turėjo būti atliekami archeologiniai ir geofiziniai tyrimai. Ilgesnis jis gali būti nebent tada, kai teritorijoje aptinkamos naujos vertingosios savybės.

2008–ųjų balandis. Gaunamas Statybų priežiūros inspekcijos palaiminimas eksploatuoti Karaliaus Mindaugo apartamentų pastatą, skubiai išdygusį tuomet, kai oficialiai teritorija buvo saugoma nuo žemės darbų ir netilo ginčai dėl menamų ir tikrųjų kapinių ribų. 2008–ųjų balandis. Kai statybos galutinai įteisintos ir sulaukta palankių orų, pradėta žvalgytis, kas galėtų atlikti geofizinius ir geodezinius tyrimus. Ieškoma būdų, kaip teritoriją paskelbti paveldo objektu.

Penktadienį pasirodys naujas „Atgimimo“ numeris, tuo tarpu paskutiniame „Atgimime“ skaitykite:

Keisti siurprizai aukštose institucijose

Apie mūšį dėl vieno pastato Vilniaus senamiestyje rašo Eugenijus Ignatavičius

Tarp pasaulio patriarchų Lietuvos Prezidento nėra

Įtakingas tarptautinės politikos institutas nepastebėjo mūsų Prezidento. Stanislovas Kairys

Dievo dalelės medžioklė

Ieškomas svarbiausias kokteilių vakarėlio „dalyvis“, kurio niekas dar nematė, bet jis tupi ir ant tavo nosies. Tai dalelė, galinti pakeisti mūsų supratimą apie pasaulį. Laura Gintalaitė

„Atgimimas“