aA
Panevėžio apygardos prokuratūros 2-ojo skyriaus prokuroras Aidas Amparavičius perdavė apygardos teismui baudžiamąją bylą su kaltinamuoju aktu dėl nusikaltimų nuosavybei, turtinėms teisėms, turtiniams interesams, finansų sistemai ir dokumentų klastojimo.
Dokumentai
Dokumentai
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
Šioje byloje nusikalstamų veikų padarymu įtariami Panevėžio miesto ir rajono devyni gyventojai – A. S., E. B., A. G., A. R., V. V., V. S., G. U., V. T. ir E. S. Didelės apimties – 62 tomų (11 016 lapų) byloje ikiteisminį tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos Panevėžio apskrities skyriaus pareigūnai.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, įtariamieji, klastodami Panevėžio ir kitų miestų aštuonių bendrovių įmonių apskaitos dokumentus, neteisėtai pasisavindavo pridėtinės vertės mokesčius už fiktyviai parduotas prekes. Asmenys, sumaniusieji nusikalstamu būdu pasipelnyti grobstant pridėtinės vertės mokesčius, pasisavindavo šimtatūkstantines pinigų sumas.

Panevėžio apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio organizavimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Gediminas Marcinkevičius teigia, kad pridėtinės vertės mokesčių grobstymo atvejus gana sunku ištirti, tačiau, kaip rodo apygardos teisinė praktika, tokios bylos pasiekia teismą, ir asmenys, kurie tikisi pasipelnyti valstybės sąskaita, anksčiau ar vėliau nubaudžiami. Tik tokiems teismo procesams, kaip ir panašių bylų ikiteisminiam tyrimui, prireikia nemažų pareigūnų pastangų, resursų ir laiko.

Sunkių nusikaltimų skyriaus prokuroras Aidas Amparavičius, kontroliavęs ir organizavęs ikiteisminį tyrimą bei jam vadovavęs, įvertino surinktus įrodymus ir surašė kaltinamąjį aktą. Kaltinami devyni asmenys, kurių padarytose nusikalstamose veikose prokuroras įžvelgė požymių nusikaltimų, numatytų Baudžiamojo kodekso straipsniuose dėl sukčiavimo, apgaulingos apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo ir turto pasisavinimo. Įtariamųjų baudžiamąją atsakomybę sunkinanti aplinkybė yra ta, kad įtariamieji veikė kaip bendrininkų grupė.

Įtariamiesiems paskirtos įvairios kardomosios priemonės, tarp jų – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti ir dokumentų paėmimas.

Šioje byloje pareikšti daugiau kaip milijono vertės civiliniai ieškiniai. Įstatymai tiems, kas sukčiavo ir pasisavino svetimą turtą, numato laisvės atėmimo bausmes iki 10 metų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.