aA
Ginklų prekyba kaltinamo buvusio Seimo nario 70 metų Algirdo Petrusevičiaus ir jo bendražygių baudžiamąją bylą nagrinėjančiame Kauno apygardos teisme trečiadienį sakomos baigiamosios kalbos. A. Petrusevičių palaikantys piliečiai advokato prašymą panaikinti jo ginamajam kaltinimus sutiko audringais plojimais.
Algirdas Petrusevičius
Algirdas Petrusevičius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Tuo tarpu prokurorai ir toliau prašo skirti A. Petrusevičiui 4 metus nelaisvės. Kovo pabaigoje vykusiame teismo posėdyje paskelbtas įrodymų tyrimas.

Vienas lietuviško šaunamojo ginklo "Vytis" kūrėjų, buvęs parlamentaras, laisvės kovų dalyvis, politinis kalinys A. Petrusevičius pirmuose teismo posėdžiuose iš dalies sutiko su jam pareikštais kaltinimais, tačiau jis neigia pats buvęs nusikaltimo iniciatorius.

Jo gynėjas advokatas Juozas Gaudutis kaltina Valstybės saugumo departamentą organizavus kurstymą imituojamu nusikalstamos veiklos modeliu A. Petrusevičių padaryti nusikaltimą. Dėl to advokatas prašo panaikinti jo ginamajam pareikštus kaltinimus.

Tačiau prokuroras su šiais argumentais nesutinka ir nepritaria advokato nuomonei, kad tyrimas laikytinas niekiniu, nes jį atliko ne tos kompetencijos pareigūnai.

Pasak kaltinimą palaikančio Generalinės prokuratūros prokuroro Aido Mažeikos, kurstymas ir provokacija padaryti nusikaltimą būna tada, kai apribojama pasirinkimo laisvė. A. Petrusevičius šiuo atveju, prokuroro teigimu, galėjo rinktis, kaip elgtis. Dėl to prokuroras laikosi nuomonės skirti A. Petrusevičiui 4 metų laisvės atėmimo bausmę.

Trijų teisėjų kolegijai vadovauja teisėjas Algirdas Jaliniauskas. Ankstesniame teismo posėdyje A. Petrusevičius skundėsi, kad pablogėjo sveikata, reikia chirurginės operacijos. Teismo medicinos ekspertų komisijos rašte teigiama, kad A. Petrusevičiaus sveikatos būklė leidžia atlikti bausmę pataisos namuose ir gydytis laisvės atėmimo vietų ligoninėje.

Praėjusių metų rugsėjį Aukščiausiojo Teismo sprendimu A. Petrusevičius ir kartu su juo nuteistas Vigirdas Dudutis iš pataisos įstaigos paleisti į laisvę, o byla perduota iš naujo nagrinėti pirmosios instancijos teismui.

Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad nuosprendį dėl neteisėto disponavimo ginklais priėmusi Kauno apygardos teismo kolegija buvo sudaryta pažeidžiant įstatymus, nes buvo pasibaigę vieno iš teisėjų įgaliojimai.

A. Petrusevičių užpernai sausį sulaikę Valstybės saugumo departamento pareigūnai per kratas paėmė per pusę tūkstančio įvairaus kalibro šovinių, arti dviejų kilogramų sprogstamųjų medžiagų, šaunamųjų ginklų, taip pat didelį kiekį ginklų dalių ir pusgaminių.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.