aA
Vasario pabaigoje Panevėžyje įvykdyti žiaurūs nusikaltimai sukėlė didelį atgarsį visuomenėje. Jau kitą dieną po nusikaltimų buvo sulaikytas įtariamasis – 25 metų Edmundas Svotas. Jam pareikšti kaltinimai dėl nužudymo. Pasak nusikaltimą tiriančio Apygardos prokuratūros labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo skyriaus prokuroro Romualdo Valiulio, kaltinimų vaikinui padaugėjo. E.Svotui, be kaltinimo nužudymu, dar pareikšti įtarimai dėl 4 plėšimų.
Edmundas Svotas
© "Panevėžio balsas"
Kaip PB sakė prokuroras, kaltinamasis savo kaltės nepripažįsta nė vienu atveju. Kaip ir teisme, kai buvo kreiptasi dėl jo suėmimo, jis nepripažino jam pareikštų kaltinimų. Įtariamasis neatskleidžia, kodėl taip padarė, todėl kol kas žiaurūs nusikaltimo motyvai taip ir lieka paslaptimi.

Jau iš karto po nusikaltimų apie įtariamojo asmenybę prabilusi policija minėjo, jog tai galėjo padaryti tik psichikos sutrikimų turintis asmuo. R.Valiulis, paklaustas, ar įtariamajam numatoma skirti psichiatrinę ekspertizę, atsakė: „Būtinai. Kitaip mūsų nesupras visuomenė. Tačiau kol kas dar negalime prašyti teismo, kad tokia ekspertizė būtų skirta, nes reikia atlikti daug ikiteisminio tyrimo veiksmų.“

Įtarimų pagausėjo

PB jau rašė, kad sunkiu nusikaltimu įtariamą E.Svotą teismas leido suimti trims mėnesiams – iki gegužės 29-osios. Tačiau, kaip sakė prokuroras, šį suėmimo terminą dar teks prašyti pratęsti.

Po E.Svoto sulaikymo į policiją kreipėsi ne vienas apiplėštas ir smurtą patyręs panevėžietis. Įtarta, kad tuos nusikaltimus galėjo padaryti būtent tas pats asmuo. Paaiškėjo, kad bemaž tokiu laiku, vasario pabaigoje, Ramygalos gatvėje buvo apiplėštas ir smurtą patyrė 65 metų vyras. Jį užpuolęs nepažįstamas vyriškis smurtu atėmė įvairius daiktus: raktus, laikrodį, mobiliojo ryšio telefoną, pirštines, piniginę ir netgi maisto produktus. Įvykdęs nusikaltimą užpuolikas savo auką palydėjo iki pat namų.

Nustatyti dar 4 įtariamojo nusikaltimai, neatmetama galimybė, kad jų gali būti ir daugiau.

Nepaaiškinamas žiaurumas

Vasario 27-osios vakarą šiek tiek daugiau nei per pusvalandį skirtingose, tačiau viena nuo kitos netolimose vietose buvo užpulti trys panevėžiečiai. Du iš jų, 53-ejų metų Beržų gatvės ir 77-erių metų Ramygalos gatvės gyventojai patyrė mirtinas traumas ir mirė įvykio vietose. Trečiasis – keturiasdešimtmetis panevėžietis – buvo sunkiai sužalotas, jam pavyko išvengti mirties. Šiuo metu vyriškis dar gydosi patirtas traumas, apie to vakaro įvykius su niekuo kalbėti nebenori.

Nors sunkiais nusikaltimais įtariamas jaunas vyras ir neigia savo kaltę, kaip anksčiau tvirtino policijos vadovai, įrodymų jam suimti pakako. Už tokį sunkų nusikaltimą įtariamam E.Svotui gresia maksimali bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos.