aA
Pasak Lietuvos diplomato, nacių okupacijos išvengusiai Švedijai tikriausiai sunku suprasti valstybes, kurias per Antrąjį pasaulinį karą buvo užėmusi Vokietija, vykdžiusi žydų genocidą.
Tai BNS korespondentui sakė ambasadorius specialiems pavedimams - ryšiams su pasaulio žydų bendruomenėmis Alfonsas Eidintas. Jis komentavo Švedijos vicepremjerės Lena Hjelm-Wallen holokausto konferencijoje Maskvoje išsakytą mintį, jog Baltijos šalys "turi prisiminti ir suvokti", kad žydų genocidą Baltijos šalyse "vykdė jų pačių žemiečiai, o ne kokios pašalinės jėgos".

"Sunkiau švedams, kurie nebuvo okupuoti, suprasti tuomet nacių okupuotų šalių situaciją. Lietuvoje naciai nuo pirmųjų dienų organizavo masines žydų žudynes", sako humanitarinių mokslų daktaras istorikas A. Eidintas.

Pasak jo, dokumentai liudija, jog žydų naikinimą Lietuvoje suplanavo ir organizavo naciai.

Tačiau, A. Eidinto teigimu, lietuviai turi atsakyti į klausimą, "kaip ir kodėl naciai rado gausų būrį kolaborantų, kurie dalyvavo žydų areštuose ir žudynėse".

"Tai didžiausias mūsų rūpestis, nes tai vienas juodžiausių valstybės ir tautos istorijų puslapių", pabrėžė diplomatas ir pridūrė, kad Lietuva visada reikš apgailestavimą, kad genocido politikoje naciai Lietuvoje rado didelį būrį talkininkų.

Per nacių okupaciją Lietuvoje buvo nužudyta maždaug 95 procentai prieškarinės 220 tūkstančių žydų bendruomenės.

Pasak Lietuvos diplomato, reikia pripažinti, kad Europos šalys "šlykščiai elgėsi žydų atžvilgiu", nes jų nepriėmė, kai prasidėjo žydų persekiojimai nacių valdomoje Vokietijoje.

"Tik po tiek laiko prabudo sąžinė, ir visos šalys pradėjo skirti deramą dėmesį holokausto aukoms, prie kurių atsiradimo kai kurios neakivaizdžiai prisidėjo", sakė A. Eidintas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.