aA
Sausio 13-sios brolijos pirmininkė Jadvyga Bieliauskienė ketina inicijuoti kreipimąsi į Hagos teismą dėl Baltarusijoje gynybos viceministru paskirto generolo Vladimiro Uschopčiko.
J. Bieliauskienė BNS korespondentui sakė, jog artimiausiomis dienomis ji ketina sušaukti Brolijos valdybos susirinkimą, kuriame siūlys svarstyti galimybę kreiptis į tarptautinį Hagos teismą.

"V. Uschopčiko skyrimas viceministru yra iššūkis teisingumui ir brutaliausiais nesiskaitymas su žmogiškumu", sakė Brolijos pirmininkė. Sausio 13-sios brolija, vienijanti 1991 metų sausio 13-sios įvykių aukų gimines ir artimuosius, visoje Lietuvoje turi apie 3500 narių. Yra nustatyta, kad V. Uschopčikas buvo aktyvus 1991 metų sausio įvykių dalyvis.

Teisingumo ministerijos Tarptautinės teisės ir Europos integracijos departamento direktorius Darius Žilys BNS sakė, jog Hagos tarptautinis teismas sprendžia ginčus tarp valstybių, o ne tarp valstybės ir fizinio asmens.

Hagos tarptautinis teismas yra pagrindinė teisinė Jungtinių Tautų institucija. Hagos teismo nagrinėjamų bylų šalys gali būti tik valstybės, o ne asmenys ar organizacijos.

D. Žilys teigė, jog Brolija greičiausiai neturi galimybės kreiptis į kokią nors tarptautinę instituciją, nes nė viena jų nenagrinėja valstybės paskyrimų į politinius postus kontekstą.

V. Uschopčiko paskyrimą viceministru turėtų aiškintis Lietuva ir Baltarusija, teigė teisininkas.

Pirmadienį Lietuvos URM perspėjo kaimyninę Baltarusiją, kad taikių Lietuvos gyventojų žudynių organizavimu kaltinamo generolo V. Uschopčiko paskyrimas viceministru gali pakenkti šalių santykiams.

Gynybos viceministru V. Uschopčikas buvo paskirtas penktadienį Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos įsakymu. Iki tol generolas leitenantas vadovavo Baltarusijos armijos 5-jam Bobruisko korpusui.

V. Uschopčikas, kuriam dabar 54-eri, Lietuvoje yra patrauktas kaltinamuoju antivalstybinio 1991 metų sausio 13-sios sąmokslo byloje.

1994 metais Lietuvos Generalinė prokuratūra kreipėsi į Baltarusiją, prašydama išduoti V. Uschopčiką, bet gavo neigiamą atsakymą.

Kaltinimai jam Lietuvoje nepanaikinti.

V. Uschopčikas vadovavo Vilniuje dislokuotos sovietų armijos motošaulių divizijai, kurios tankai 1991 metų sausio 13-ją puolė beginklių žmonių minią prie televizijos bokšto.

Iš viso 14 taikių žmonių žuvo ir šimtai buvo sužeisti per nepavykusį sovietų armijos, KGB ir kompartijos mėginimą nuversti nepriklausomybę paskelbusią Lietuvos valdžią.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.