aA
Nuo vakar buvusi 2-oji Marijampolės vidurinė mokykla vadinama žymaus aviacijos ir kosmoso technikos bandytojo Rimanto Stankevičiaus vardu. Marijampolėje gimęs ir augęs būsimasis nusipelnęs lakūnas bandytojas šią mokyklą baigė 1962 metais.
Dailininko Valentino Medelio sukurtą paminklinį akmenį su naujuoju mokyklos vardu atidengė į iškilmes iš Maskvos atskridęs kosmonautas Sergejus Krikaliovas, jau penkiskart kilęs į orbitą rusų bei amerikiečių kosminiais laivais.

Dar 1985 m. lapkričio 10 dieną R.Stankevičius kartu su kosmose tuo metu jau pabuvusiu lakūnu bandytoju Igoriu Volku pirmą kartą atplėšė nuo Bandymų instituto kilimo tako sovietų daugkartinio naudojimo kosminį laivą "Buran", kurį šie lakūnai išbandė Žemės atmosferoje.

Lakūnui R.Stankevičiui kosmonauto kvalifikacija buvo suteikta dar 1982-ųjų vasario 12 dieną. Jis ne kartą dubliavo kitus ir pats rengėsi skrydžiui į kosmosą, tačiau pakilti į orbitą jam nebuvo lemta.

Dešimtis įvairių lėktuvų sudėtingiausiais skraidymo režimais išbandęs R.Stankevičius 1990 metų rugsėjo 9-ąją žuvo parodomojo skrydžio metu Italijoje.

"Lietuvos rytas"