aA
Ketvirtadienio išpuolius prieš izraeliečius Kenijoje tiriančių pareigūnų dėmesys krypsta į su Osamos bin Ladeno tinklu "al Qaeda" susijusią Somalio grupuotę.
Po išpuolio Mombasoje
© EPA-ELTA
JAV pareigūnų teigimu, pagrindine įtariamąja sprogdinimu viešbutyje "Paradise Hotel" laikoma aktyviai šiame Afrikos regione veikianti Somalio gupuotė "Al-Itihad al-Islamiya" (AIAI) arba "Islamo sąjunga", turinti ryšių su "al Qaeda", kuriai karą po rugsėjo 11-osios išpuolių paskelbė JAV prezidentas George'as W. Bushas.

Tik dabar po šių išpuolių, kurių metu savižudžiai sprogmenų prikrautų automobiliu rėžėsi į viešbutį, o raketomis buvo apšaudytas Izraelio lėktuvas su 261 keleiviu, Vašingtono dėmesys nukrypo į "al Qaeda", tačiau JAV pažymi, kad dar per anksti tvirtinti kas yra už tai atsakingas.

"Veiklos būdas atitinka "al Qaeda", - teigė vienas pareigūnas. Saugumo analitikų teigimu, beveik tuo pat metu įvykdyti ir akivaizdžiai tarpusavyje koordinuoti išpuoliai priminė O.bin Ladeno tinklo veiklos metodus.

"Al Qaeda" taip pat yra kaltinama 1998-ųjų JAV ambasadų sprogdinimais Kenijoje ir Tanzanijoje, kurių metu žuvo 224 žmonės, daugiausiai afrikiečiai.

Kenijai po išpuolių šeštadienį laikant 12 sulaikytų užsieniečių, ekspertai viešbučio griuvėsiuose bandė rasti užuominų apie atakos rengimą.

"Mes laikome vieną amerikietę, vieną ispaną bei šešis pakistaniečius ir keturis somaliečius", - pareiškė vietos policijos atstovas spaudai.

JAV pareigūnų teigimu, tarp sulaikytųjų yra Amerikos pilietė ir jos vyras, turintis teisę nuolat gyventi JAV.

Ispanijos užsienio ministrė Ana Palacio teigė gavusi informacijos, kad sulaikytas šios šalies pilietis bus paleistas, nes yra nekaltas turistas.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jackas Straw teigė, kad Vakarai negavo žvalgybinės informacijos, kuria remiantis buvo galima užkirsti kelią išpuoliams, tai pat leisdamas suprasti, kad prieš dvi savaites Australijos paskelbtas įspėjimas dėl galimų išpuolių Kenijoje nebuvo pakankamai konkretus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.