aA
Lietuvos pakvietimas į NATO Prahoje vykusiame Aljanso viršūnių susitikime buvo "taškas, kuriame valstybės istorinis kelias vėl įsiliejo į Europos vieškelį", mano prezidentas Valdas Adamkus. Prezidento kalba penktadienį Vilniuje prasidėjo konferencija "Lietuva po Prahos", kurią surengė Vilniaus Universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas ir Lietuvos politologų asociacija.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© BNS foto
Prezidento kalbą perskaitė jo patarėjas Raimundas Mieželis - pats V.Adamkus to negalėjo padaryti, nes dėl persišaldymo yra užkimęs.

Politologai konferencijoje aptaria Lietuvos užsienio ir saugumo politikos pokyčius ir perspektyvas po Prahos susitikimo, diskutuoja, kuo Lietuva galėtų prisidėti prie saugumo sustiprinimo euroatlantinėje erdvėje, nagrinėja Lietuvos kaip regioninės valstybės perspektyvas.

"Praha nebuvo lūžis mūsų valstybės istorijoje. Lūžis įvyko anksčiau, kai Lietuva nepabūgo stoti akistaton su sovietų imperija ir iš jos pasitraukti", - rašoma prezidento kalboje.

Būtini darbai, kuriuos Lietuva turi atlikti, kad nebūtų atskirta nuo Europos vieningosios rinkos, V.Adamkaus nuomone, yra infrastruktūros, bendradarbiavimo, visapusiškų ryšių tinklo plėtra.

Šalies vadovo kalboje pažymima, kad, naudodamasi euroatlanto narystės teikiamomis galimybėmis, Lietuva pati turi kurti gerus santykius su kaimynais.

"Kaliningradas - tik pirmasis išbandymas siekiant šio tikslo. Ir Lietuvos, ir Europos Sąjungos, ir Rusijos interesai turi vieną kamieną - padėti šiam regionui kuo plačiau atsiverti ir kuo sėkmingiau įsilieti į Baltijos regiono ir visos Europos gyvenimą", - rašoma prezidento kalboje.

Konferencijoje "Lietuva po Prahos" dalyvauja Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojai ir studentai, Lietuvos politologų asociacijos nariai, atstovai iš kitų Lietuvos nevyriausybinių organizacijų, politinių partijų, Seimo bei Vyriausybės atstovai, žurnalistai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.