aA
Pasak Stanfordo universiteto (Kalifornija, JAV) Muzikos ir garso kompiuterių tyrimų centro vadovo Chriso Chafe, interneto ryšio patikimumą ir stiprumą galima nustatyti klausantis jo sukeliamų garsų.
Cable
Nustatinėdami interneto ryšio kokybę, kompiuterių technikai nusiunčia duomenų paketą į norimą kompiuterį, bei apskaičiuoja laiką, per kurį paketas grįžta atgal. Tai parodo ryšio gaišties laiką, arba kiek signalas užtrunka keliaudamas iš vieno kompiuterio į kitą. Tačiau „Ping“ komanda negalima nustatyti detalaus signalo svyravimo („jitter“) „elgesio“.

Ch.Chafe nustatė, kad svyravimo variacijos gali būti paverstos į muzikinę formą. Įgudęs muzikantas gali lengvai išgirsti skirtumus tarp gitaros stygų skambėjimo, todėl Ch.Chafe nusprendė sumodeliuoti interneto ryšius, kaip gitaros stygas – taip galima užfiksuoti „ping“ komandos praleistas signalo charakteristikas.

Timpčiojant gitaros stygas, sukuriamos skirtingo dažnio garso bangos – jos priklauso nuo stygos ilgio ir įtempimo. Paveržus ar atlaisvinus stygą, pasikeičia ir skleidžiamos garso bangos. Simuliuodami stygos timptelėjimą, Ch.Chafe su kolegomis pakartotinai interneto kabeliai siuntė trumpus garso signalus.

Laikas, per kurį grįžo pasiųstas signalas, atspindi tinklo būseną ir ryšio kokybę. Sakykim, jog garsas grįžo kas 10 milisekundžių. Tuomet prijungus garsiakalbius gaunama maždaug 100 hercų nata. Kuo ilgesnis perdavimo laikas, tuo žemesnė gaunama nata.

Tai pakankamai kokybiškas būdas interneto ryšio stebėjimui. Staiga nutrūkus garsui, aišku, kad kažkuriame ryšio mazge yra problemų. „Tai panašiai, kaip peršokinėjantis muzikinių kompaktinių diskų nuskaitymo įrenginys, ar pakimbantis MP3 grotuvas. Žinoma, jei ryšio problemų nėra, garsas perduodamas normaliai“, - sakė Ch.Chafe.

Kūrėjų nuomone, ryšio kokybę tikrinančios garso sistemos gali būti pritaikytos srityse, kuriose signalų perdavimo svyravimai gali būti labai pavojingi, pvz. medicinoje ir pan. Ši technologija pritaikoma ir superkompiuterių, sudarytų iš skirtingais atstumais vienas nuo kito esančių kompiuterių, priežiūrai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.