aA
Šiandien kandidatų į politikos everestus gausa pasižyminti šalis stebi tokį reiškinį, kaip dainuojančios rinkimų kampanijos. Kiekvienas save gerbiantis rinkimų štabas jau yra sudaręs raštiškas ar žodines sutartis su dainininkais, kurie padės pritraukti žmones į renginį, kuris, pavadintas tiesiai, skambėtų gana proziškai: susitikimas su rinkėjais.
Rytis Cicinas
Rytis Cicinas
© ELTA
“Kauno dienos” žiniomis, vidutinis atlyginimas atlikėjui už pasirodymą politiniame renginyje - 1,5 tūkstančio litų.

Visapusiškai naudingi sandoriai

Būsimieji rinkimai tampa proga nemokamai išgirsti Rytį Ciciną, Janiną Miščiukaitę, Stasį Povilaitį, Rositą Čivilytę, Česlovą Gabalį, Birutę Dambrauskaitę.

Telšiuose koncertuoja “Trys tigrai”, Rietave - “Trys panteros”. Prieš porą dienų minios kauniečių plūdo į septynių garsių Lietuvos dainininkų koncertą Sporto halėje.

Šiuos koncertus tautai padovanojo intensyviai triūsiantys socialdemokratų bei centristų rinkimų štabai.

Nepatenkintųjų, regis, nėra. Dainininkai uždirba, publika pasilinksmina ir iš širdies paploja savo numylėtiniams (dažniausiai ne politikams). O partijos ir kandidato į prezidentus rinkimų štabas trinasi delnus - pasiklausyti scenos princų ir princesių susirinko ne kelios dešimtys, kaip kad nutiktų organizuojant paprastą susitikimą su rinkėjais, o keli tūkstančiai žmonių.

Kas žino, gal dalis plojusiųjų ir lingavusiųjų į žinomo dainininko melodijos taktą ims ir nubalsuos už politiką ar partinį sąrašą vien todėl, kad po nuobodžiosios rinkimų agitacijos dalies padovanojo tokį nuotaikingą vakarą?

Komercinės paslaptys

Panašu, kad politikai bei rinkimų kampanijos profesionalai, seikėdami lėšas dainininkų honorarams, nelinkę skrupulingai taupyti. Bet kiek konkrečiai leidžiama uždirbti scenos žvaigždėms, jie neskelbia. Šiuo klausimu santūrūs ir patys atlikėjai.

“Tai komercinė paslaptis. Ne mano, o dainininko”, - sakė “Kauno dienai” kandidatuojantis į prezidentus Algimantas Matulevičius po savo susitikimo su rinkėjais, kuriame koncertavo Rytis Cicinas.

“Tikslios sumos, kiek man sumokėjo už pasirodymą, tikrai nepasakysiu. Būna įvairiai”, - kalbėjo dainininkė Janina Miščiukaitė, koncertavusi Lietuvos centro sąjungos kandidato į prezidentus Kęstučio Glavecko susitikime su rinkėjais.

Brangiausias - R.Cicinas

“Galiu pasakyti tik tiek - jei kalbame apie masinį kultūrinį renginį, tai nėra brangu, - sakė Centro sąjungos jungtinio rinkimų štabo vadovas Algis Čaplikas kitądien po rinkiminio-koncertinio vakaro Kauno sporto halėje. - Tai nėra itin didelės išlaidos, jei palyginsime su reklama spaudoje ir televizijoje. Juk pusės minutės vaizdo klipas, parodytas populiariame TV kanale, kainuoja 3,5 - 4 tūkstančius litų”.

“Kauno dienos” žiniomis, už pasirodymą kandidato susitikime su rinkėjais dainininkas šiandien uždirba vidutiniškai 1,5 tūkstančio Lt. Honoraro dydis gali svyruoti, priklausomai nuo atlikėjo “kalibro”. Brangiausiai šiuo metu “kainuoja” Rytis cicinas. Jo honoraras 2-3 kartus viršija kitų atlikėjų.

Atsikando “plikos” agitacijos

“Rinkimų kampanijos metu pasitelkti dainininkus ar verstis be jų lemia rinkimų štabų pasirinkta strategija ir taktika”, - kalbėjo A.Čaplikas. “Niekam ne paslaptis, kad į susitikimus su kandidatais į prezidentus ar savivaldybes žmonės renkasi nelabai entuziastingai. Nemokamas koncertas - visai kas kita”, - sakė jis.

“Politinė idėja šalia talentingų žmonių žymiai geriau, gražiau atsiskleidžia”, - poetiškai reziumavo Centro sąjungos jungtinio rinkimų štabo vadovas.

“Žmonės jau nebemėgsta “plikos” rinkimų agitacijos, - pripažino Stanislovas Jasys, socialdemokratų sekretoriato darbuotojas, atsakingas už renginių organizavimą. - Jie nori, kad susitikimas su politikais būtų linksmesnis, įdomesnis. Žmonėms reikia pramogų, ir nieko čia naujo nesugalvosim. Taip jau yra nuo Romos laikų. O politikai labai gerai žino, kad agitacijoje jausmas yra ne paskutinėje vietoje. Kai rinkėjai ateina išgirsti ne tik partinių kalbų, bet ir savo mylimų dainininkų, susitikimas vyksta su visiškai kitokia nuotaika”.

Darbas ir įsitikinimai - skirtingi dalykai

Paklaustas, ar dainininkai, savo populiarumu padedantys medžioti rinkėjų balsus, privalo būti prijaučiantys jiems honorarą mokančiai partijai bei kandidatui, S.Jasys atsakė: “Mes norėtumėm, kad galbūt prieš koncertą atlikėjas ištartų kelis žodžius apie partiją ir kandidatą”.

Fakto, kad ne vien dainomis, bet ir “keliais žodžiais” paagituoja už politikus, neneigia ir patys dainininkai. Tačiau, sakė kai kurie jų, tai dar nereiškia, kad tai, ką darai už honorarą, iš tiesų išreiškia tavo politines pažiūras.

“Jei mūsų ir politikų pažiūros sutampa, tai puiku, - kalbėjo dainininkė Liveta Kazlauskienė. - Tačiau nereikia pamiršti, kad rinkimų kampanijos metu mes tiesiog dirbame savo darbą. Būna, kad ryte dainuoji vieno kandidato susitikime, vakare jau kito”.