aA
Turkmėnija ketina reikalauti tuoj pat išduoti keturis buvusius aukštus pareigūnus, kurie įtariami dalyvavę rengiant pasikėsinimą į prezidentą Saparmuratą Nijazovą ir dabar slapstosi Rusijoje bei Švedijoje, sakoma Turkmėnijos ambasados Rusijoje pranešime spaudai.
Reikalaujami išduoti asmenys - Saparmuradas Yklymovas, Borisas Šichmuradovas, Chudaiberdy Orazovas ir Nurmuchamedas Chanamovas, patikslina Rusijos informacijos agentūra "RIA-Novosti".

Pasak Turkmėnijos diplomatinės atstovybės, "kai kurie respublikos piliečiai informavo ambasadą, kad Šichmuradovas, Chanamovas ir Orazovas yra Rusijos teritorijoje". Ambasada apie tai informavo Rusijos teisėsaugos organus.

Ambasados duomenimis, "Saparmuradas Yklymovas gyvena Švedijoje".

Dokumente sakoma, kad buvęs respublikos žemės ūkio ministras S.Yklymovas įtariamas tiesiogiai organizavęs pasikėsinimą į prezidento gyvybę.

1996 metų rugpjūčio 14 dieną buvusiam ministrui respublikos Nacionalinio saugumo komitetas iškėlė bylą dėl valstybės turto iššvaistymo itin stambiu mastu.

Buvęs Centrinio banko valdybos pirmininkas, vicepremjeras Ch.Orazovas Generalinės prokuratūros kaltinamas tuo, kad "naudodamasis tarnybiniais įgaliojimais ir norėdamas pasisavinti svetimą turtą iššvaistė jam patikėtas valiutines lėšas". Jis taip pat kaltinamas pernai pavasarį neteisėtai kirtęs Turkmėnijos sieną.

Buvęs ambasadorius Turkijoje N.Chanamovas taip pat kaltinamas 1993-1994 metais iššvaistęs milijonus JAV dolerių, ėmęs kyšius, vertęsis narkotikų kontrabanda.

Vienas žinomų Turkmėnijos opozicionierių - B.Šichmuradovas, aštuonerius metus vadovavęs URM, buvo atleistas 2001 metų spalį. Po to jis paskelbė, kad pereina į opoziciją, ir pradėjo tūžmingą kampaniją prieš S.Nijazovą, pavadinęs jį diktatoriumi ir kaltindamas korupcija bei kitais nusikaltimais.

Turkmėnijos valdžia išdavė orderį suimti B.Šichmuradovą, apkaltinusi jį pagrobus iš iždo 28 mln. dolerių.

Turkmėnija pasiryžusi reikalauti, kad valstybės, kurių teritorijoje šiuo metu nuo teisingumo slapstosi ankstesniais nusikaltimais kaltinami ir pasikėsinimu į prezidentą įtariami asmenys. "Nedelsiant išduotų juos Turkmėnijai, kaip reikalauja tarptautiniai susitarimai ir normos", pabrėžia ambasada.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.