aA
Londone gyvenantis radikalus musulmonų dvasininkas, kuris įtariamas ryšiais su Osamos bin Ladeno vadovaujamo teroristų tinklu "Al Qaeda", ketvirtadienį pareiškė tvirtai manąs, jog būtent ši organizacija organizavo sprogmenų prikrauto automobilio sprogdinimą, per kurį Kenijoje žuvo mažiausiai 15 žmonių.
Question
"Tai tikrai "Al Qaeda" arba ją remianti ekstremistų grupė. Ji dažniausiai rengdavo išpuolius prieš vakariečius, nes prie izraeliečių sunku prieiti, tačiau ji teikia prioritetą izraeliečiams", - sakė "Reuters" Abu Hamza al-Masri, kurį Jungtinės Valstijos įtaria ryšiais su "Al Qaeda". "Tokiu būdu jie parodo savo paramą Palestinai", - sakė Abu Hamza al-Masri.

Šio iš Egipto kilusio dvasininko manymu, išpuolis Kenijoje buvo tyčia surengtas ketvirtadienį, kai Izraelyje vyksta dešiniosios partijos "Likud" vadovo rinkimai, kuriuose ministras pirmininkas Arielis Sharonas varžosi su buvusiu ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu.

Tuo tarpu Kenijos viceprezidentas Musalia Mudavadi pareiškė, kad jis neatmeta galimybės, jog su ketvirtadienį Mombasoje įvykdytu savižudžių sprogdintojų išpuoliu prieš Izraelio turistus, per kurį žuvo 15 žmonių, gali būti susijęs "al Qaeda" tinklas.

"Mes negalime atmesti tų, kurie mums smogė 1998 metais", - sakė M.Mudavadi žurnalistams, primindamas JAV ambasados sprogdinimą Nairobyje.

"Al Qaeda" sakė, kad mes tebeesame jų taikiklyje", - sakė jis kalbėdamas apie po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroristų tinklo padarytus pareiškimus, kuriose Kenija minima kaip galimas naujas taikinys.

JAV vyriausybė ketvirtadienį pasmerkė savižudžių sprogdintojų išpuolį prieš izraeliečiams priklausantį viešbutį Kenijoje, Mombasoje, kur žuvo 14 žmonių, tačiau pareiškė, kad kol kas anksti dėl jo kaltinti "al Qaeda" tinklą.

Pasak Baltųjų rūmų atstovo spaudai, Padėkos dienos šventę savo rančoje Kroforde, Teksaso valstijoje švenčiantis JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) žvalgybos pareigūnų buvo informuotas apie šį sprogdinimą ir mėginimą raketa numušti Izraelio lėktuvą.

"Jungtinių Valstijų valdžia smerkia tokį smurtą, - sakė atstovas spaudai Gordonas Johndroe (Gordonas Džondrou). - Mes esame pasiruošę Kenijos ir Izraelio vyriausybėms pasiūlyti bet kokią savo pagalbą, kuri būtų naudinga vykdant šį tyrimą".

Izraelio ir Kenijos pareigūnai gana greitai dėl šių išpuolių apkaltino "al Qaeda" tinklą, tačiau G.Johndroe pareiškė, kad "dar per anksti sakyti, ar tai "al Qaeda" darbas, ar ne".

Mombasoje ketvirtadienį automobilis su trim savižudžiais sprogdintojais įsirėžė į izraeliečių viešbutį. Tą pačią dieną Kenijoje Izraelio lėktuvas buvo apšaudytas raketomis.

Pasak M.Mudavadi, neramumai kaimyniniame Somalyje žlugdo bet kokias pastangas siekiant užtikrinti saugumą šiame Rytų Afrikos regione. Jis pridūrė, kad per paskutinius mėnesius iš draugiškų šalių žvalgybos tarnybų gauti pranešimai rodo, kad Rytų Afrika yra galimas naujas "al Qaeda" taikinys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.