aA
Lietuvos g eneralinė prokuratūra ketvirtadienį išsiuntė Vilniaus apygardos teismui pareiškimą dėl buvusio sovietų milicijos ypatingojo būrio OMON nario Igorio Gorbano išdavimo Latvijai.
Tai pranešė Lietuvos generalinės prokuratūros atstovas spaudai.

Lietuvos generalinė prokuratūra lapkričio 11 dieną gavo Latvijos generalinės prokuratūros prašymą išduoti I.Gorbaną, kuris kaltinamas 1991 m. įvykdęs veiksmus prievartos būdu nuversti Latvijos valstybinę valdžią.

I.Gorbanui Latvijos pareigūnai yra pareiškę kaltinimą antivalstybine veikla, už kurią gresia laisvės atėmimas nuo 10 iki 15 metų ir turto konfiskavimas.

Suimtasis Lietuvos pareigūnams aiškino, kad tuo metu buvo paprastas Sovietų Sąjungos šauktinis kareivis ir vykdė aukštesnių vadų nurodymus. Jis teigia tik saugojęs "kažkokius pastatus".

Specialieji sovietų milicijos būriai OMON buvo aktyvūs išpuolių prieš Baltijos šalių valstybines institucijas ir žmones dalyviai.

1991 metų sausį, reakcingoms prosovietinėms jėgoms, okupacinei kariuomenei ir KGB mėginant nuversti teisėtą Lietuvos ir Latvijos valdžią, Rygoje, kaip ir Vilniuje, žuvo taikių civilių.

Prašymas dėl I.Gorbano išdavimo grindžiamas 1957 metų Europos konvencija dėl ekstradicijos.

Generalinė prokuratūra, kaip tai numatyta ekstradicijos procedūrose, Vilniaus apygardos teismą prašo išduoti Latvijai baudžiamajam persekiojimui I.Gorbaną už Latvijos teritorijoje įvykdytą nusikaltimą.

Taip pat teismo prašoma pratęsti suimtajam kardomąjį suėmimą, iki jis bus perduotas Latvijos teisėsaugos pareigūnams.

Į pareiškimo nagrinėjimą prašoma iškviesti I.Gorbaną, kuris dabar yra Lukiškių tardymo izoliatoriuje - kalėjime.

Šis prašymas turi būti išnagrinėtas per penkias dienas. Vilniaus apygardos teismo nutartį suimtasis dar galės apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui. Jo sprendimas bus galutinis.

Suimtojo etapavimu rūpinasi Lietuvos viešosios policijos biuras.

33-ejų metų I.Gorbaną Lietuvos teisėsaugininkai sulaikė spalio 31 dieną Šilutės rajone.

Iki teismo posėdžio dėl ekstradicijos suimtasis Lietuvoje galės būti 40 parų. Teismui sutikus patenkinti ekstradicijos prašymą, I.Gorbanas gali būti toliau suimtas iki faktinio išdavimo Latvijai.

Pareigūnų žiniomis, I.Gorbanas kurį laiką buvo apsistojęs Kaliningrado srityje. Jis buvo sulaikytas einantis iš Kaliningrado į Lietuvą per valstybės sieną Panemunės pasienio kontrolės punkte.

Pasieniečiai, patikrinę vyriškio pasą, nustatė, kad jo ieško Interpolas. Sulaikomas I.Gorbanas nesipriešino.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.