aA
Būsimoji NATO narė Lietuva po trejų metų spręs, kaip atnaujinti Karinių oro pajėgų (KOP) transporto orlaivių parką, kad galėtų patenkinti pajėgų perdislokavimo užduotis, teigia Krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius. Tai ministras BNS korespondentui sakė po Krašto apsaugos ministerijoje ketvirtadienį įvykusio pasitarimo apie Lietuvos KOP perspektyvas.
Linas Linkevičius
© BNS foto
"Dabar turimi transporto lėktuvai galės būti eksploatuojami iki 2006-2007 metų, bet jau 2005-siais planuosime, kaip atnaujinti oro pajėgų transporto laivyną", - sakė L.Linkevičius.

Lietuva šiuo metu turi penkis transporto lėktuvus - tris sovietinius "An-26" (NATO klasifikacijoje "Cline") bei du mažesnius, buvusios Čekoslovakijos gamybos "L-410 UPV". Šie orlaiviai dislokuoti Zokniuose esančioje Lietuvos KOP Pirmojoje aviacijos bazėje.

Pasak ministro, turimi "An-26" eksploatuojami labai intensyviai, jais į misijas yra skraidinami ne tik Lietuvos, bet ir savo transporto lėktuvų neturinčių Latvijos bei Estijos kariai. Vienas "An-26" su įgula dislokuotas NATO karinių oro pajėgų bazėje Neapolyje, iš kur sąjungininkai naudoja šį orlaivį karių ir karinių krovinių gabenimui į buvusios Jugoslavijos regioną. KOP transportiniais lėktuvais neretai vizitams į užsienį naudojasi Lietuvos prezidentas, krašto apsaugos ir užsienio reikalų ministrai, delegacijos.

Kaip sakė L.Linkevičius, sprendžiant apie transporto lėktuvų atnaujinimą, bus ieškoma naudingiausių variantų ir remiamasi kitų sąjungininkų patirtimi.

Anot ministro, aktyviai Lietuvą Aljanse remiančios Danijos ginkluotosios pajėgos kariuomenės gabenimui turi komercines sutartis su viena iš transporto lėktuvus turinčių bendrovių, Belgija taip pat laikosi nuomonės, kad pigiau esant reikalui išsinuomoti transporto lėktuvus nei juos išlaikyti.

"Kadangi pervežimai yra ypač brangi sritis, ji nebus Lietuvos specializacija Aljanse, todėl Lietuvai svarbu tik patenkinti minimalius savo kariuomenės transportavimo poreikius", - sakė ministras.

Be Lietuvos taikdarių gabenimo į misijas užsienyje, Lietuvai pagal Aljanso poreikius gali tekti perdislokuoti brigados "Geležinis vilkas" nuolatinės parengties mechanizuotąjį pėstininkų Didžiojo kunigaikščio Algirdo batalioną.

Prasidėjus JAV vadovaujamai antiteroristinei kampanijai Afganistane, išryškėjo NATO sąjungininkų Europoje atsilikimas nuo JAV ne tik karinių aukštųjų technologijų bei dalinių kovinės parengties, bet ir pervežimų srityje. Nemažai Aljanso šalių perdislokavimui į Afganistaną nuomojosi transporto lėktuvus. Keturias dešimtis Lietuvos karių iš specialiosios paskirties tarnybos dalinio "Aitvaras" su ginkluote ir ekipuote į Afganistaną nuskraidino Ukrainos transporto lėktuvas.

Ypatingų Aljanso pagyrimų sulaukė pakviestoji į NATO Rumunija, kurios specialiosios paskirties dalinį į Afganistaną perskraidino neseniai rumunų įsigytas JAV pagamintas karinis transporto lėktuvas C-130 "Hercules".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.