aA
Ligos prispaustas Šiaurės Kipro turkų lyderis Raufas Denktashas trečiadienį sutiko vesti derybas su graikiškosios Kipro dalies vadovybe dėl JT parengto plano vėl suvienyti šią Viduržemio jūros salą, kuri jau ilgą laiką yra padalyta į du sektorius.
Taip R.Denktashas atvėrė kelią deryboms dėl šios padalytos salos ateities. Šioms deryboms numatytas laikas jau spaudžia, nes pagal planą iki gruodžio 12 dienos turi būti parengti bent jau susitarimo apmatai.

Savo laiške JT generaliniam sekretoriui Kofi Annanui R.Denktashas rašė, kad yra pasirengęs vesti derybas dėl jo pateikto susitarimo projekto, tačiau leido suprasti, jog jame bus reikalingi pakeitimai.

Siekdamas pasinaudoti istorine proga Kipro problemai sureguliuoti, K.Annanas ragina patvirtinti susitarimo apmatus dar iki gruodžio 12 dieną Kopenhagoje prasidėsiančio Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimo, kurio metu ši sąjunga turėtų pakviesti Kiprą ir devynias kitas šalis 2004 metais tapti jos narėmis.

R.Denktasho padėjėjas Ergunas Olgunas "Reuters" televizijai patvirtino, kad Kipro turkų vadovas sutiko vesti derybas.

Turkų šalis siekia "išsiaiškinti, ar mes galime derėtis dėl mus tenkinančių šių pasiūlymų pataisų, kurios atitiktų mūsų esminius poreikius ir reikalavimus", sakė E.Olgunas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.